Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filety z kurczaka po prowansalsku.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Mięso

filet z kurczaka 1 podwójny
olej 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
tymianek
Rozmaryn suszony Prymat
sól i pieprz

Dodatkowo

cukinia 1 średnia sztuka
cebula 2 duże sztuki
czosnek 2 duże ząbki
suszone pomidory 6 sztuk
oliwki czarne 8 sztuk
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
tymianek do smaku
Rozmaryn suszony Prymat do smaku
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
ryż jaśminowy 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Filety z kurczaka po prowansalsku.

1.Mięso oczyszczamy,myjemy i dokładnie osuszamy,następnie dzielimy na 4 części.Mięso nacieramy oleje,przyprawami i ziołami.Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety do,miękkości i zrumienienia.
2.Warzywa obieramy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie kroimy w cienkie plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej,dodajemy cebulę i czosnek,chwilę przesmażamy i dodajemy cukinię,smażymy do miękkości.Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy,oliwki i pomidory suszone pokrojone w paski,mieszamy i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem i suszonymi ziołami.
3.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
4. Na talerze nakładamy porcje ryżu,mięsa i warzyw.Podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 27.04.2017 18:50
Dziękuję:):)
gusia1000 22.07.2015 22:41
dobre filety.
Babeczka35 22.07.2015 11:28
Dziękuję:)
Beatris 22.07.2015 10:57
Apetycznie przygotowane mięsko i pyszne dodatki:)
ilka01 22.07.2015 10:33
wygląda apetycznie:)
agaK. 21.07.2015 18:35
Świetnie wygląda i pewnie tak sam smakuje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak