Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
pierś z kurczka
1 sztuka -
sos sojowy jasny
30 mililitrów -
ocet ryżowy
20 mililitrów -
mąka ziemniaczna
5 łyżeczek -
Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat
1 łyżka -
chili Prymat
1/2 łyżeczki -
Sól himalajska Prymat w młynku
do smaku
Sos gong bao:
-
olej sezamowy
1 łyżeczka -
ocet ryżowy
10 (ciemny) mililitrów -
sos sojowy ciemny
20 mililitrów -
sos sojowy jasny
20 mililitrów -
cukier
1 łyżka
Kurczak gong bao:
-
olej
2 łyżki -
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
do smaku -
imbir
1 cm -
czosnek
2 ząbki -
chili Prymat
1/2 łyżeczki -
orzeszki ziemne
20 gramów -
cebula dymka ze szczypiorkiem
1 sztuka -
sos gong bao
-
kurczak zamarynowany
Dodatki:
-
ryż jaśminowy
Przepis i sposób przygotowania Kurczak gong bao wg Piotra Ogińskiego
Kurczaka kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm, solimy, dodajemy do niego sos sojowy, ocet, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do dań kuchni chińskiej oraz chili, całość dokładnie mieszamy i tak zamarynowanego kurczaka odstawiamy.
Kiedy kurczak się marynuje nagrzewamy naszego woka, aż zacznie bardzo mocno dymić oraz przygotowujemy sos: w miseczce łączymy ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy jasny i ciemny, oraz cukier. Kiedy wok jest bardzo mocno nagrzany wlewamy olej, pieprzymy, dodajemy chili, imbir oraz czosnek, całość mieszamy i podsmażamy przez kilka sekund, po czym wrzucamy kurczaka, którego smażymy przez 2-3 minuty cały czas mieszając.
Kiedy kurczak jest podsmażony dodajemy orzeszki ziemne, cebulkę dymkę i zalewamy całość sosem oraz resztą marynaty i gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając, aż sos nabierze ładnej konsystencji. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Smacznego!
A jeśli kochasz dania kuchni chińskiej to sprawdź przepis na kurczaka w sezamie!
Komentarze (0)