Kurczak gong bao wg Piotra Ogińskiego

Kurczak gong bao wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kochasz kuchnię chińską? To na pewno masz ochotę na kurczaka gong bao! Zobacz szybki przepis na to danie!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z kurczka

    1 sztuka
  • sos sojowy jasny

    30 mililitrów
  • ocet ryżowy

    20 mililitrów
  • mąka ziemniaczna

    5 łyżeczek
  • Przyprawa do dań kuchni chińskiej Prymat

    1 łyżka
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    do smaku

Sos gong bao:

  • olej sezamowy

    1 łyżeczka
  • ocet ryżowy

    10 (ciemny) mililitrów
  • sos sojowy ciemny

    20 mililitrów
  • sos sojowy jasny

    20 mililitrów
  • cukier

    1 łyżka

Kurczak gong bao:

  • olej

    2 łyżki
  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

    do smaku
  • imbir

    1 cm
  • czosnek

    2 ząbki
  • chili Prymat

    1/2 łyżeczki
  • orzeszki ziemne

    20 gramów
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 sztuka
  • sos gong bao

  • kurczak zamarynowany

Dodatki:

  • ryż jaśminowy

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Kurczak gong bao wg Piotra Ogińskiego

Kurczaka kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm, solimy, dodajemy do niego sos sojowy, ocet, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do dań kuchni chińskiej oraz chili, całość dokładnie mieszamy i tak zamarynowanego kurczaka odstawiamy.

Kiedy kurczak się marynuje nagrzewamy naszego woka, aż zacznie bardzo mocno dymić oraz przygotowujemy sos: w miseczce łączymy ze sobą olej sezamowy, ocet ryżowy, sos sojowy jasny i ciemny, oraz cukier. Kiedy wok jest bardzo mocno nagrzany wlewamy olej, pieprzymy, dodajemy chili, imbir oraz czosnek, całość mieszamy i podsmażamy przez kilka sekund, po czym wrzucamy kurczaka, którego smażymy przez 2-3 minuty cały czas mieszając.

Kiedy kurczak jest podsmażony dodajemy orzeszki ziemne, cebulkę dymkę i zalewamy całość sosem oraz resztą marynaty i gotujemy ok 2 minuty cały czas mieszając, aż sos nabierze ładnej konsystencji. Tak przygotowanego kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Smacznego! 

A jeśli kochasz dania kuchni chińskiej to sprawdź przepis na kurczaka w sezamie!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat