filety turbota z piekarnika na obiad...

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z turbota

    2 sztuki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Kucharek przyprawa do potraw

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • ziemniaki ugotowane

    1/2 kg
  • sałata zielona

    1 główka
  • ogórek zielony

    1 sztuka
  • jogurt naturalny

    150 ml
  • sól

    - do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    - do smaku
  • cukier

    2 łyżeczki
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • koperek

    1/2 pęczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

średniej wielkości świeże filety turbota razem z mleczem lub ikrą opłukać, ręcznikiem papierowym osuszyć (jeśli nie lubi się mleczy czy ikry to usunąć je), posypać z każdej strony pieprzem, kucharkiem, sokiem z cytryny i olejem

w blaszce na papierze do pieczenia ułożyć filety i w 200 C na termoobiegu piec 15 minut

sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, dodać stary na plasterki świeży ogórek, wlać jogurt wymieszany, z cukrem, solą, pieprzem, octem

młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody i podać posypane koperkiem z turbotem i sałatą

turbot jest smaczmą rybą, przypomina mi mięsko halibuta, ma mało ości i warto od czasu do czasu zjeść...............SMACZNEGO!!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 11.06.2016 22:21
nie jadłam jeszcze tej ryby
Margo1 11.06.2016 18:53
Taki obiadek uwielbiam
IKrakowianka 10.06.2016 20:56
lubię takie dania

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat