Filet z suszonymi figami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • filet z kurczaka

    2 szt
  • figi

    6 szt
  • wino czerwone wytrawne

    ok.150 ml

MARYNATA

  • przyprawa do kurczaka

    2 łyżeczki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Filet z suszonymi figami foto
Figi włożyć do wysokiej miseczki i zalać winem, tak aby całe były przykryte. Odstawić najlepiej na dobę. W filetach za pomocą noża naciąć otwory i włożyć odsączone figi.
Krok 2 - Filet z suszonymi figami foto
Do miseczki wsypać przyprawy i rozetrzeć z oliwą, i sosem sojowym.
Krok 3 - Filet z suszonymi figami foto
Marynatą natrzeć filety i odstawić na 3 godziny.
Krok 4 - Filet z suszonymi figami foto
Smażyć z dwóch stron. Jeżeli chcemy, aby mięso nabrało większego aromatu można podlać winem spod fig. Pokroić na plasterki. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
matesko 22.01.2015 21:23
cierkawe nadzienie
Bernadeta1 22.01.2015 17:23
bardzo kusząco i smacznie wygląda to mięsko
Janina 22.01.2015 16:33
Pyszności;)
Kuchenka 22.01.2015 14:25
apetycznie :)
Pani Domu 22.01.2015 11:54
smaczne połączenie
Jadwiga/Jaga85 22.01.2015 11:37
Bardzo lubię figi,l więc przepis porywam!
adelajda 22.01.2015 10:21
smaczne połączenie
Konczi 22.01.2015 10:21
Pyszniutko wygląda :)
Malinka 22.01.2015 10:18
Z takim nadzieniem to dla mnie nowość, ale bardzo apetyczna :)
Alex_M 22.01.2015 10:16
musiało cudownie smakować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat