Przepis i sposób przygotowania na: Filet z soli podany z aromatycznymi truskawkami i czarnym pieprzem
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
50 ml wódki żołądkowej gorzkiej
2 łyżki miodu
1 łyżeczka czarnego pieprzu Prymat
Sól do smaku
100 g ulubionych kiełków
1 cytryna
Kilka posiekanych listków mięty
Sposób przygotowania:
Umyte i oczyszczone filety z soli zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić na 4-6 godzin. Truskawki podsmażyć na oliwie z oliwek i maśle, dodać miód, wódkę żołądkową gorzką i czarny pieprz, smażyć przez 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną miętę. Solę piec przez około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Aromatyczne truskawki ułożyć na talerzach, następnie dodać rybę, udekorować świeżymi kiełkami oraz cytryną i skropić sosem powstałym podczas duszenia owoców.