Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
piersi z kurczaka
4 szt -
marchewka mini Hortex
450 g -
oliwa
10 ml -
Kolendra cała Prymat
0,5 łyżeczki -
masło
2 łyżki -
upalone pesteki dyni
1 łyżka -
sól
1 szczypta -
wiśnie bez pestek
200 g -
winiak
50 ml -
miód
3 łyżki -
żelfix
1 łyżeczka -
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta -
imbir
0,5 łyżeczki -
jabłka prażone
2 łyżki -
wino czerwone
50 ml
Przepis i sposób przygotowania Filet z piersi kurczaka z sosem wiśniowym
Wiśnie włożyć na patelnię, dodać miód, czerwone wino i winiak, a następnie podgrzewać do momentu odparowania wody i doprawić do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę żelfix’u.
Piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i kolendrze, odstawić do lodówki. Po około 2 godzinach mięso wyjąć z marynaty, odsączyć i usmażyć na patelni. Przed usmażeniem można obtoczyć je w ziarnach sezamu lub płatkach migdałowych.
Filety z kurczaka ułożyć na smażonej marchewce, polać sosem wiśniowym i posypać palonymi pestkami dyni.
Komentarze (24)
Załaduj więcej komentarzy (14)