Filet z piersi kurczaka z sosem wiśniowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • piersi z kurczaka

    4 szt
  • marchewka mini Hortex

    450 g
  • oliwa

    10 ml
  • kolendra cała

    0,5 łyżeczki
  • masło

    2 łyżki
  • upalone pesteki dyni

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta
  • wiśnie bez pestek

    200 g
  • winiak

    50 ml
  • miód

    3 łyżki
  • żelfix

    1 łyżeczka
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • imbir

    0,5 łyżeczki
  • jabłka prażone

    2 łyżki
  • wino czerwone

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku stopić 2 łyżki masła, dodać marchewkę mini i prażone jabłka. Całość osolić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

Wiśnie włożyć na patelnię, dodać miód, czerwone wino i winiak, a następnie podgrzewać do momentu odparowania wody i doprawić do smaku. Jeżeli sos będzie zbyt rzadki, można zagęścić go dodając łyżeczkę żelfix’u.

Piersi z kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek, imbirze i kolendrze, odstawić do lodówki. Po około 2 godzinach mięso wyjąć z marynaty, odsączyć i usmażyć na patelni. Przed usmażeniem można obtoczyć je w ziarnach sezamu lub płatkach migdałowych.

Filety z kurczaka ułożyć na smażonej marchewce, polać sosem wiśniowym i posypać palonymi pestkami dyni.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (24)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 07.10.2013 10:49
Przepis wypróbowałam wczoraj, bardzo dobre. Piersi podałam z ryżem.
irenka 14.02.2012 12:14
smaczne
Anna146 29.01.2012 09:18
oryginalny pomys? na obiad
artur7 02.12.2011 10:58
apetytycznes
kotlet 27.11.2011 22:17
filecik na słodko- muszę wypróbować
isetta 03.10.2011 16:01
bardzo ciekawy przepis
Anna146 12.08.2011 06:51
to może być niezłe
Adamorek 05.06.2011 16:12
mniam
Rogalik 23.05.2011 17:11
musi być smaczne
Bart 21.02.2011 22:11
rewelacja:) spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat