Przepis i sposób przygotowania na: Filet z łososia norweskiego cajun podany z grillowanymi jarzynami i salsą pomidorową
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Tymianek Prymat
Oregano Prymat
Chili pieprz Cayenne Prymat
Sól czosnkowa Prymat
Papryka słodka Prymat
Pomidory udusić z dodatkiem białego wina, doprawić do smaku posiekanym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Całość zmiksować, zagotować, ostudzić i doprawić chili oraz świeżo siekaną kolendrą.
Wszystkie przyprawy Prymat dokładnie zmiksować. Oczyszczone i osuszone filety z łososia obtoczyć z każdej strony powstałą mieszanką przypraw, strzepując ich nadmiar. Tak przygotowaną rybę skropić oliwą z oliwek i upiec na grillu.
Jarzyny zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem soli czosnkowej i przyprawy grill ziołowy Prymat. Papryki upiec na grillu, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po odwinięciu z folii papryki obrać ze skóry i podzielić na cztery części. Następnie zgrillować plastry cukinii, a pod koniec pieczenia ponownie ułożyć na grillu papryki i pozostawić je na ok. 4 minuty. Podczas grillowania skrapiać warzywa pozostałą marynatą.
Tak przygotowanego łososia norweskiego cajun podawać z aromatycznymi jarzynami i salsą pomidorową. Przed podaniem danie udekorować ćwiartkami limonki.