Filet z łososia norweskiego cajun podany z grillowanymi jarzynami i salsą pomidorową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • limonki

    1 sztuka
  • kolorowe papryki (czerwona, zielona i żółta)

    3 sztuki
  • pokrojonej w ukośne plastry cukinii

    1 sztuka
  • oliwy z oliwek

    100 ml
  • białego wina

    100 ml
  • pomidorów bez skóry

    250 g
  • kolendry

    1 mały pęczek
  • czosnku

    2 ząbki
  • sól czosnkowa Prymat

    1 sztuka
  • Grill - przyprawa ziołowa

    1 sztuka
  • pieprzu czarnego mielonego Prymat

    1 sztuka
  • mieszanka przypraw

    - -
  • chili pieprz cayenne

    1 sztuka
  • łosoś filet

    4 x 160 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mieszanka przypraw:
Pieprz biały mielony Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Tymianek Prymat
Oregano Prymat
Chili pieprz Cayenne Prymat
Sól czosnkowa Prymat
Papryka słodka Prymat

Pomidory udusić z dodatkiem białego wina, doprawić do smaku posiekanym czosnkiem, cukrem, solą i pieprzem. Całość zmiksować, zagotować, ostudzić i doprawić chili oraz świeżo siekaną kolendrą.

Wszystkie przyprawy Prymat dokładnie zmiksować. Oczyszczone i osuszone filety z łososia obtoczyć z każdej strony powstałą mieszanką przypraw, strzepując ich nadmiar. Tak przygotowaną rybę skropić oliwą z oliwek i upiec na grillu.

Jarzyny zamarynować w oliwie z oliwek z dodatkiem soli czosnkowej i przyprawy grill ziołowy Prymat. Papryki upiec na grillu, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po odwinięciu z folii papryki obrać ze skóry i podzielić na cztery części. Następnie zgrillować plastry cukinii, a pod koniec pieczenia ponownie ułożyć na grillu papryki i pozostawić je na ok. 4 minuty. Podczas grillowania skrapiać warzywa pozostałą marynatą.

Tak przygotowanego łososia norweskiego cajun podawać z aromatycznymi jarzynami i salsą pomidorową. Przed podaniem danie udekorować ćwiartkami limonki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa36 14.09.2012 23:50
super
Justyna Jussstiii 04.09.2011 12:54
polecam
Rique 29.04.2011 22:46
oj drogo troche:) Ale może być smaczne:)
AgaS10 24.01.2011 10:46
Apetyczna nazwa..tylko troche drogie:)
szajba2 04.12.2010 13:33
takie sobie
kielcok1 02.12.2010 18:49
nie jest łatwo
patusia 15.11.2010 16:05
Uwielbiam łososia. Bardzo apetyczne :)
Szarrikka 14.11.2010 09:41
Skomplikowane, ale chyba było warto :)
Dorota71 20.07.2010 10:03
super
Emilia22 20.07.2010 09:45
trochę zachodu by przy tym było

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat