Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka w miodowo-cytrynowej marynacie
1. Mięso dokładnie umyć i osuszyć.
2. Cytrynę umyć i sparzyć. Przekroić na pół: jedną połowę pokroić na plasterki, z drugiej wycisnąć sok.
3. Miód wymieszać z oliwą. Dodać przeciśnięty czosnek, rozmaryn, sól, pieprz oraz sok z cytryny. Mięso dokładnie nasmarować przygotowaną marynatą i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Obłożyć plasterkami cytryny, polać pozostałą marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
4. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut. W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Moimi były "frytki z selera" i sałatka selerowa z żurawiną.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KURCZAKA Z AIR FRYERA:
Naczynie żaroodporne wkładamy do szuflady frytkownicy beztłuszczowej, nastawiamy temperaturę 170 stopni i pieczemy kurczaka przez 30 minut. W połowie czasu pieczenia filety przekładamy na drugą stronę.