Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Delikatny kurczak w towarzystwie pieczarek, pełnego witamin szpinaku z czosnkiem oraz aromatycznego kopru. Sos świetnie smakuje podany z ryżem lub ziemniaczanym puree.
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kurczak:

  • piersi z kurczaka

    1 sztuka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat

    1 łyżeczka
  • pieczarki

    250 g
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • mrożony szpinak

    200 g
  • posiekany koperek

    0.5 pęczka
  • śmietanka 30%

    400 ml
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczak:

Krok 1 - Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem foto
Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę.
Mięso oprószyć paprykami oraz przyprawą do kurczaka.
Cebulę oraz czosnek posiekać drobno.
Rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę z czosnkiem dodać mięso, smażyć na rumiano.
Krok 2 - Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem foto
Dołożyć pieczarki, wymieszać, podsmażyć.
Krok 3 - Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem foto
Dodać szpinak, smażyć kolejne 5 min do częściowego odparowania płynów.
Krok 4 - Filet z kurczaka na zielono z pieczarkami i szpinakiem foto
Wlać słodką śmietankę, wsypać koperek, doprawić solą i pieprzem.
Dusić na minimalnym gazie do zgęstnięcia sosu.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat