Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kaczki po azjatycku
Zagotować ½ szklanki wody z dodatkiem oleju, osolić. Do tego wrzątku wsypać ryż, zamieszać. Gotować na średnim ogniu około 10 minut. Z fileta zdjąć skórę. Mięso pokroić w cienkie plasterki, a skórę w paseczki. Skórę wysmażyć na średnim ogniu, odlać połowę wytopionego tłuszczu, wyjąć skórę wysmażoną na chrupko.
Na pozostałym na patelni tłuszczu usmażyć mięso, osolić, wyjąć łyżką cedzakową. W tym samym tłuszczu smażyć marchewkę 5 minut. Dodać 4 – 5 łyżek wody. Dołożyć talarki dymki i dwa rodzaje kiełków. Całość przyprawić do smaku sosami chili i sojowym oraz solą i cukrem. Dołożyć mięso, podgrzać. Całość ułożyć na talerzu, posypać przysmażoną skórą.