Przepis i sposób przygotowania na: Filet z indyka faszerowany mango w ostro – słodkiej glazurze
MIĘSO :
Filet z indyka oczyszczamy , układamy na desce , przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy ( uważając , by nie przerwać mięsa ).
Z dwóch stron oprószamy solą i pieprzem.
Mango obieramy , kroimy w plasterki.
Na środku mięsa układamy plasterki mango i delikatnie zwijamy w roladkę.
Całość zawiązujemy nicią ( lub spinamy wykałaczkami dość gęsto , tak by owoce były zamknięte w środku ).
Na miseczki wkładamy pastę kokosową , wlewamy jogurt naturalny , dodajemy posiekaną trawę cytrynową i papryczkę chili oraz wsypujemy przyprawy : sól , pieprz i curry.
Dokładnie mieszamy , a następnie zanurzamy w tej marynacie naszą roladkę.
Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki – im dłużej będzie w marynacie , tym później zyska bardziej intensywny smak i aromat.
Po tym czasie w rondelku , bądź też na mniejszej patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i na na wolnym ogniu smażymy nasze mięso , polewając przy tym pozostałą marynatą.
Musimy to robić naprawdę powoli , tak by mieć pewność , że mięso w środku również jest usmażone.
Gorące podajemy np. ze świeża sałatką z dodatkiem pieczonych ziemniaczków.