Filet z halibuta na duszonej sałacie lodowej aromatyzowanej wędzonym bekonem podany z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi z cukinią oraz sosem jogurtowo-ogórkowym

Filet z halibuta na duszonej sałacie lodowej aromatyzowanej wędzonym bekonem podany z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi z cukinią oraz sosem jogurtowo-ogórkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • białe wino

    1 butelka
  • czosnek

    2 ząbki
  • rozmaryn

    5 gałązki
  • sałata lodowa

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • masło

    20 g
  • cebula

    1 szt
  • bekon

    40 g
  • suszone pomidory

    20 g
  • tarte ziemniaki

    250 g
  • jajko

    1 szt
  • ziarna zbóż

    20 g
  • cukinia

    50 g
  • borowiki

    20 g
  • jogurt naturalny

    100 gęsty
  • ogórek

    80 g
  • kremówka

    30 ml
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Filet z halibuta na duszonej sałacie lodowej aromatyzowanej wędzonym bekonem podany z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi z cukinią oraz sosem jogurtowo-ogórkowym

Sposób przygotowania:
Filet z halibuta umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zamarynować w plastrach czosnku, świeżym rozmarynie, białym winie i soku z cytryny, doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na 2-4 godziny.
Umyte i obrane ziemniaki oraz cebulę zetrzeć na tarce. Cukinię umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w bardzo cienkie paski i dodać do ziemniaków. Następnie dodać mąkę, jajko i prażone ziarna zbóż. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Z ciasta usmażyć rumiane racuszki.
Ogórki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paski. Jogurt naturalny połączyć z ogórkiem, drobno posiekanym czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.


Na patelni podsmażyć pokrojony w paski bekon, posiekaną cebulę i porwaną sałatę lodową. Dodać cienko pokrojone suszone pomidory i łyżkę masła, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Marnowany filet z halibuta zawinąć w folię aluminiową i piec ok. 15 minut w temperaturze 150°C.
Na talerzach ułożyć duszoną sałatę, na niej upieczone filety z halibuta. Danie podawać z chrupiącymi racuszkami ziemniaczanymi i sosem jogurtowo-ogórkowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

MarchiochaKucharzy 22.12.2013 17:15
uwielbiam halibuta:)
Cikakameku 31.07.2012 13:33
wygląda super!
bernadetta2 03.08.2011 12:23
ciekawe
szajba2 21.02.2011 15:02
chętnie bym spróbował
Barbara55 24.10.2010 15:51
te porcje to dla przedszkolaków?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat