Filet z dorsza z gruszką i salsą warzywno-owocową.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z dorsza

    50 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przepraszam.
Podaję cały przepis tutaj,ponieważ system cały czas pokazuje błąd.
0,5 kg dorsza bez skóry
sól, pieprz
gruszki z puszki
1 kulka mozzarelli-125g
4 łyżeczki musztardy starofrancuskiej Dijon-Maille
3 łyżki sosu Worcestershire
200ml łyżki soku z gruszek
1 łyżka masła
1 łyżka masła
3 łodygi selera naciowego
6 rzodkiewek
1 cebula czerwona
200g ryżu

Filet pokroić na 4 porcje ,posolić ,posypać pieprzem i posmarować musztardą Dijon.
Gruszki pokroić w cząstki i marynować w sosie Worcestershire przez 5-10 min.
W lekko natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułożyć filety.
Gruszki wyjąć z marynaty , położyć na każdym filecie i przykryć plastrami mozzarelli.
Filety poprzedzielać plastrami czerwonej cebuli.
Zapiekać w temp.170 stop. przez 15 min.

Nastawić ryż -gotuje się ,a my robimy salsę .
.
Najpierw z tłuszczu i mąki robimy zasmażkę i rozprowadzamy ją sosem Worcestershire ,który pozostał po marynowaniu gruszek i dodajemy około 200ml soku z puszki .
Teraz kroimy w cienkie plasterki seler naciowy i rzodkiewkę ,które krótko przesmażamy ,dodajemy jeszcze 1 gruszkę pokrojoną w kostkę i to wszystko łączymy z sosem z zasmażki.

W ten sposób musztarda Dijon i sos Worcestershire nadały rybie nowy ciekawy ,pikantny , słodkawy smak ,a salsa warzywno gruszkowa świetnie współgra z rybą i ryżem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 08.01.2014 19:48
pyszna propozycja na dorsza do wypróbowania.
gusia1000 19.11.2013 17:36
Smaczna ryba.
Maria 70 07.10.2013 23:41
Rybka w takim towarzystwie na pewno czuje się wspaniale smacznie.
joanna__s 02.10.2013 17:20
Bardzo ciekawe połączenie. Ciekawa jestem smaku.
Joannasz3190 02.10.2013 17:17
Pyszności :)
Sylwia26 02.10.2013 17:01
ślinka leci :)
noninka77 02.10.2013 16:46
wykwintne danie:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat