Ferrero Roche

Ferrero Roche

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • alkohol

    0,5 kieliszka
  • białko

    6 szt
  • żółtko jajek

    5 szt
  • cukier

    0,5 szkl
  • margaryna

    15 dag
  • gorzka czekolada

    1 szt
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Masa I

  • mleczna czekolada

    1 szt
  • mleko

    3/4 szkl
  • margaryna

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • żółtko jajek

    3 szt
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukier puder

    5 łyżeczek
  • margaryna

    20 dag
  • spirytus

    do smaku
  • Masa II

  • mleko

    2 szkl
  • śnieżka

    2 szt
  • kakao

    1 łyzka
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • cukier puder

    3 łyżeczki
  • woda

    3 łyzki
  • woda

    1/4 szkl
  • DODATKOWO:

  • biszkopty podłużne

    1 opakowanie
  • napar z kawy do nasączenia bis

  • orzechy włoskie

    10 dag
  • orzechy włoskie

    10 mielone
  • orzechy

    15 dag
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ferrero Roche

Kroki postępowania

Krok 1 - Ferrero Roche foto
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
Krok 2 - Ferrero Roche foto
Orzechy dodać do ciasta.
Krok 3 - Ferrero Roche foto
Czekoladę roztopić i ostudzić dodać do ciasta i wymieszać.
Krok 4 - Ferrero Roche foto
Dodać mąkę z proszkiem.
Krok 5 - Ferrero Roche foto
Dodać alkohol.
Krok 6 - Ferrero Roche foto
Na końcu ubite białka. Upiec dwa placki każdy do 30 min w 180 stopniach. Wystudzone nasączyć naparem z herbaty.
Krok 7 - Ferrero Roche foto
Masa I:
Łyżkę masła rozpuścić dodać mąkę i wymieszać.
Krok 8 - Ferrero Roche foto
Wlać pół szkl mleka i gotować do zgęstnienia mieszając.
Krok 9 - Ferrero Roche foto
Wsypać orzechy i gotować chwile. Wystudzić.
Krok 10 - Ferrero Roche foto
Żółtka utrzeć z cukrem na parze i nie przerywając ucierania ostudzić.
Krok 11 - Ferrero Roche foto
Czekoladę połamać i rozpuścić w reszcie mleka i wystudzić.
Krok 12 - Ferrero Roche foto
Margarynę utrzeć z orzechami.
Krok 13 - Ferrero Roche foto
Dodać masę jajeczną.
Krok 14 - Ferrero Roche foto
Dodać spirytus i czekoladę zmiksować.
Krok 15 - Ferrero Roche foto
Masa II:
Na mleku ubić śnieżki, pod koniec dodać cukier puder. Kakao rozpuścić w 3 łyżkach gorącej wody i wraz z orzechami dodać do kremu. Żelatynę rozpuścić i wystudzić. Letnią dodać do kremu
Przełożenie:
Ciasto- Masa I- nasączone biszkopty- Masa II- ciasto

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (38)

Grazyna0211 13.11.2016 15:56
super ciasto
Ewelina1991 21.06.2014 08:27
bardzo pracochłonny ale rewelacyjny smak!!!
rutynka 15.04.2014 13:46
mm nie bo w gębie:)
07.03.2014 18:21
na pewno smaczne !
Lis 07.02.2014 21:06
Muszę zrobić te ciacho, a skoro ma w sobie czekoladę, a ona jest zrobiona z kakaowca, który jest rośliną to przecież to tak jakby się jadło owoce:)
pawlito 07.02.2014 09:15
chętnie bym dołączył do spożycia tego ciasta
smakołyk 31.01.2014 11:49
Pyszności :)
stokrotka 28.01.2014 12:35
ale pyszne ciacho!
danusia19671 23.01.2014 16:06
Takie desery to lubię
mat96uk 22.01.2014 21:00
daj kawałeczek :O

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat