Faworki z kurczaka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa do kurczaka

  • sól

  • pieprz

  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • oliwa

  • filet z kurczaka

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki z kurczaka foto
Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przeciąć wzdłóż na pół, aby zrobić cienkie płaty.
Krok 2 - Faworki z kurczaka foto
Każdy płat przekroić wzdłóż na pół. Powstają 4 części na 4 faworki z jednego filetu. Każdy filet czyli 4 kawałki przyprawiam inaczej, i każdy mloże wybrać coś dla siebie. Jeden obsypuje tylko przyprawą do kurczaka, drugi, solą, pieprzem i ziołami, a trzeci solą i papryką. Na środku każdego kawałka robimy podłużne nacięcie ok 2-3 cm.
Krok 3 - Faworki z kurczaka foto
Jeden koniec mięsa przełożyć przez nacięcie. Faworki smażymy na rozgrzanej oliwe, po kilka minut z obu stron i gotowe. Podajemy jako przekąske lub do obiadu np. z ryzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kate.500 27.08.2012 09:19
super
Dorota59 28.07.2012 22:04
świetna propozycja
treonina 23.07.2012 18:34
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat