Faworki z dodatkiem pudru waniliowego.

Faworki z dodatkiem pudru waniliowego.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    3 szt
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • spirytus

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    200 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 szt
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Faworki z dodatkiem pudru waniliowego.

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki z dodatkiem pudru waniliowego. foto
Mąkę,żółtka ,śmietanę i spirytus łączymy na stolnicy.
Krok 2 - Faworki z dodatkiem pudru waniliowego. foto
Kiedy ciasto jest wyrobione,to rozwałkowujemy je na grubość kilku mm.
Krok 3 - Faworki z dodatkiem pudru waniliowego. foto
Radełkiem tniemy 2 centymetrowe paski o długości ok 12 cm.Każdy pasek przecinamy na środku.
Krok 4 - Faworki z dodatkiem pudru waniliowego. foto
Jeden koniec paska wkładamy w jego środek i przeciągamy.
Krok 5 - Faworki z dodatkiem pudru waniliowego. foto
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy wcześniej przygotowane faworki.
Krok 6 - Faworki z dodatkiem pudru waniliowego. foto
Smażymy po kilkanaście sekund z obu stron na złoty kolor.
Następnie wykładamy na chwilę na ręczniki papierowe.
Krok 7 - Faworki z dodatkiem pudru waniliowego. foto
Kiedy są osuszone i wystygną,posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.Pycha :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

erym 10.03.2014 15:02
wygladaja bajecznie :)
gusia1000 09.03.2014 01:17
Zawsze dobre.
pestka 05.03.2014 07:09
bardzo smaczne
NatalkaC 28.02.2014 16:46
pyszne;) uwielbiam takie
Jadwiga/Jaga85 28.02.2014 13:51
WQglądaja bardzo apetycznie!!
slonko888 28.02.2014 12:04
super pomysł
wyattearp 28.02.2014 11:59
uwielbiam !!
agnieszka131919 28.02.2014 11:00
pyszności...
gosia56 28.02.2014 10:49
super faworki
Megg 28.02.2014 10:36
uwielbiam faworki, pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat