Faworki z ciasta francuskiego

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj przygotowałam faworki z ciasta francuskiego. Polecam dla osób trochę leniwych, a także zapracowanych. Faworki są proste, szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Wystarczy mieć w domu opakowanie ciasta francuskiego i szybki, pyszny smakołyk gotowy.

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 opakowanie
  • żółtko surowe

    1 szt.
  • woda zimna

    1 duża łyż.
  • cukier puder do posypania

    5 dużych łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Opakowanie ciasta francuskiego rozwijamy odcinamy paski o szerokości około 1 - 1,5 cm, następnie przecinamy na taką długość jakie długie chcemy faworki.
Każdy pasek przecinamy w środku i wywijamy tak jak wywija się faworki.
Jeden koniec przewijamy przez rozcięcie.
Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdy smarujemy rozbełtanym żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:30
Dobre.
gusia1000 20.07.2019 20:30
Dobre.
Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:24
Dziękuję Elu.;) Nareszcie wyszłam z łóżka.;)
bietka 10.02.2019 21:33
Wyglądają bardzo smakowicie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat