faworki na śmietanie

faworki na śmietanie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • żółtko jajek

    4 sztuk
  • śmietana 18-procentowa

    3/4 szklanki
  • ocet

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania faworki na śmietanie

do mąki dodać sól, żółtka, ocet, śmietanę, i zagnieść ciasto.
ciasto zbijać walkiem przez kilka minut,
następnie bardzo cienko rozwałkować,
pokroić w rąby lub wedle uznania,
smaży na głębokim oleju na złoto i poprószy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Agiatis 04.11.2013 07:34
smacznie wyglądają, także robię na śmietanie:)
Grazyna0211 09.03.2013 10:46
bardzo apetycznie się prezentują
Juleczka20 08.10.2012 10:35
uwielbiam:)
sara1 08.10.2012 10:33
apetyczne
adagio 08.10.2012 10:29
bardzo prosty przepis - ostatnio robił mój mąż i wyszły super . a tylko uwaga żeby nie przesmażyć

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat