Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faworki mojej babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 szkl.
żółtko jajek 5 szt.
spirytus 2 łyżki
śmietana 18 proc 2 łyżki
cukier kryształ 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 2 łyżki

dodatkowo

smalec 5 kostek
cukier puder 1 szkl.

Porada

Faworki można przechować dłużej w szczelnie zamkniętym pojemniku-w suchym i chłodnym miejscu ale absolutnie nie w lodówce

Przepis i sposób przygotowania na: faworki mojej babci

Wszystkie składniki zagnieść, gdyby ciasto było zbyt suche dodać żółtko lub troche śmietany. Następnie bić je wałkiem przez 10 min. Odstawić na kolejne 5 min. Rozwałkowywać po kawałku na bardzo cienkie placki, ciąć w paski, robiąc następnie faworki. W tym czasie rozgrzać smalec, gdy będzie już gorący smażyć faworki. Osączyć na ręczniku papierowym i obsypać obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 24.01.2017 12:56
bardzo pyszne :-)
agaK. 24.01.2017 12:40
O, pyszności!!!:)
agnieszka214 24.01.2017 12:37
smaczne jak u babci domowe faworki
molanka 24.01.2017 12:18
takie babcine przepisy są najlepsze
jagoda5913 24.01.2017 12:10
zawsze pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak