Faworki Khaja

Faworki Khaja

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Khaja pochodzą z Indii i podawane i są najczęściej polane syropem słodkim. U mnie wersja z pudrem. Są naprawdę dobre, smażenie ich wymaga trochę wprawy, ale w końcu nie muszą być idealne, ważne żeby były smaczne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • woda letnia

    80 ml

Do posmarowania:

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki

Pozostałe:

  • cukier puder

    1 łyżka
  • olej

    1 litr
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło. Zagniatam palcami, żeby masło połączyło się z mąką, na końcu wlewam wodę i dalej zagniatam. Robię to około 5 minut, bo ciasto musi być dobrze wyrobione. Połowę ciasta rozkawałkowuję na prostokąt 35 na 20 cm bardzo cienko. Blat ciasta smaruję roztopionym masłem za pomocą pędzla, i posypuję mąką ziemniaczaną. Zwijam w rulon ciasno od krótszego boku. Kroję na kawałki 2 cm szerokie i lekko przyduszam wałkiem ale nie za mocno. To samo robię z drugim kawałkiem ciasta. W wysokim garnku rozgrzewam olej i jak osiągnie temperaturę 170 stopni wrzucam jedną sztuką faworka. Przyciskam go do dna garnka za pomocą łyżki cedzakowej, potem pozwalam mu wypłynąć na wierzch i znowu dociskam do dna i na wierzch i tak 3 razy. Odkładam łyżkę, biorę widelec i jednym przytrzymuje faworka a drugim widelcem staram się rozwarstwiać warstwy i potrząsam nim żeby się otworzył. Kasztą sztukę smażę osobno. Przed podaniem posypuję pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

01.02.2019 13:12
Ciekawe ,smaczne no i kuszące faworki.;)

bietka

01.02.2019 09:05
Ciekawe te faworki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat