Faworki Khaja

Faworki Khaja

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Khaja pochodzą z Indii i podawane i są najczęściej polane syropem słodkim. U mnie wersja z pudrem. Są naprawdę dobre, smażenie ich wymaga trochę wprawy, ale w końcu nie muszą być idealne, ważne żeby były smaczne.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło klarowane

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • woda letnia

    80 ml

Do posmarowania:

  • masło klarowane

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczna

    2 łyżki

Pozostałe:

  • cukier puder

    1 łyżka
  • olej

    1 litr
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Faworki Khaja

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i roztopione masło. Zagniatam palcami, żeby masło połączyło się z mąką, na końcu wlewam wodę i dalej zagniatam. Robię to około 5 minut, bo ciasto musi być dobrze wyrobione. Połowę ciasta rozkawałkowuję na prostokąt 35 na 20 cm bardzo cienko. Blat ciasta smaruję roztopionym masłem za pomocą pędzla, i posypuję mąką ziemniaczaną. Zwijam w rulon ciasno od krótszego boku. Kroję na kawałki 2 cm szerokie i lekko przyduszam wałkiem ale nie za mocno. To samo robię z drugim kawałkiem ciasta. W wysokim garnku rozgrzewam olej i jak osiągnie temperaturę 170 stopni wrzucam jedną sztuką faworka. Przyciskam go do dna garnka za pomocą łyżki cedzakowej, potem pozwalam mu wypłynąć na wierzch i znowu dociskam do dna i na wierzch i tak 3 razy. Odkładam łyżkę, biorę widelec i jednym przytrzymuje faworka a drugim widelcem staram się rozwarstwiać warstwy i potrząsam nim żeby się otworzył. Kasztą sztukę smażę osobno. Przed podaniem posypuję pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Bożena Matuszczyk 01.02.2019 13:12
Ciekawe ,smaczne no i kuszące faworki.;)
bietka 01.02.2019 09:05
Ciekawe te faworki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat