Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FAWORKI, czyli chrust.

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 gram
żółtko jajek 6 szt
cukier puder 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
spirytus 3 łyżki
sól
masło klarowane lub olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: FAWORKI, czyli chrust.

Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać żółtka, cukier, szczyptę soli i spirytus. Wymieszać i zagnieść ciasto, wbijać je wałkiem ( bardzo energicznie uderzać wałkiem i ciasto) Ciasto zawijamy w folię i dajemy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. podzielić na paski, naciąć wzdłuż, uformować faworki , przekładając jeden koniec przez przecięcie. Smażyć na dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczo ( olej lub masło klarowane) Usmażone faworki wykładamy na papierowy ręcznik. Posypujemy cukrem pudrem. Usmażone faworki powinny być kruche i lekkie
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 09.02.2016 14:38
bardzo lubię faworki
Janina 13.01.2016 07:43
Pyszności, zapachniało karnawałem;))
gusia1000 12.01.2016 23:42
Robię takie co roku.
MAR3STA 11.01.2016 13:47
ale narobiłaś mi smaka tymi faworkami
ania2610 11.01.2016 13:33
pycha, uwielbiam - też już za mną chodzą :)
adelajda 11.01.2016 12:37
Poproszę o jednego do kawki :)
ben-ka 11.01.2016 09:18
Chętnie bym się poczęstowała, dawno nie jadłam.....
gosia56 10.01.2016 22:44
Super jak ja dawno takich nie jadłam ;)
Iwusia 10.01.2016 21:13
no niebawem go usmażę :)
gosia1988 10.01.2016 20:02
dawno nie jadłam - chyba zrobię w najbliższym czasie :)
misia53 10.01.2016 19:46
Przyznam , że faworki imponujące.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak