Faworki (chrust) pieczone w piekarniku

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • żółtko jajek

    3 sztuki
  • śmietana 18%

    3 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    0,5 łyżeczki
  • masło

    45 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z mąki, żółtek, śmietany, ekstraktu lub aromatu, soli i masła zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto wkładamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Ciasto krótko zagniatamy, składając je jak ciasto francuskie i rozwałkowujemy bardzo cieniutko.

Z ciasta za pomocą noża lub radełka wycinamy faworki. Układamy je blisko siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Faworki pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia szybko nabierają koloru, wiec należy uważać, żeby ich nie spalić.

Gorące faworki posypujemy cukrem pudrem opcjonalnie wymieszanym z cukrem wanilinowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 09.11.2015 10:23
Fajny przepis
gabrysia123 05.11.2015 12:02
Ciekawy pomysł,wypróbuję.
Wacław 04.11.2015 18:17
pyszniutkie :-)
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:46
pieczonych jeszcze nie robiłam
Benita 04.11.2015 15:48
smaki dzieciństwa
AZgotuj 04.11.2015 14:51
dawno nie jadłam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat