Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Faworki

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
50dag
sól
Sklep Prymat
śmietana gęsta
3łyżki
żółtko jajek
10
cukier
1łyżeczka
proszek do pieczenia
1/2łyżeczki
ocet
1łyżeczka
olej do smażenia
1l
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiać,dodać żółtka,śmietanę,szczyptę soli,cukier,proszek do pieczenia i ocet.Całość wymieszać najpierw nożem,następnie zagnieść dłońmi na gładkie ciasto.Wybijać kilka minut wałkiem.Schłodzić.Ciasto rozwałkować na cieniutki placek.Następnie pokroić na prostokąty,po środku zrobić przecięcie.Przełożyć przez nie jeden koniec faworka.Smażyć na złoty kolor na gorącym tłuszczu.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 20.01.2013 21:17
uwielbiamm;)
Goya 09.11.2010 15:33
dawno nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak