Faworki

Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    50dag
  • sól

  • śmietana gęsta

    3łyżki
  • żółtko jajek

    10
  • cukier

    1łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1/2łyżeczki
  • ocet

    1łyżeczka
  • olej do smażenia

    1l
  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Faworki

Mąkę przesiać,dodać żółtka,śmietanę,szczyptę soli,cukier,proszek do pieczenia i ocet.Całość wymieszać najpierw nożem,następnie zagnieść dłońmi na gładkie ciasto.Wybijać kilka minut wałkiem.Schłodzić.Ciasto rozwałkować na cieniutki placek.Następnie pokroić na prostokąty,po środku zrobić przecięcie.Przełożyć przez nie jeden koniec faworka.Smażyć na złoty kolor na gorącym tłuszczu.Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Betka 20.01.2013 21:17
uwielbiamm;)
Goya 09.11.2010 15:33
dawno nie robiłam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat