Przepis i sposób przygotowania na: Faworki
2. Do przesianej mąki dodać rozmieszaną masę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Całej mąki od razu nie wsypywać, zobaczyć pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto jest mało zwarte to dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem.
3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
4. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec faworka z góry lub od dołu.
5. Na rozgrzany tłuszcz układać faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się.
6. Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
7. Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem.