Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 450 - 500 g
żółtko jajek 5 szt.
cukier puder 1 łyżka
śmietana 18 proc 200 ml
spirytus 2 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżka

Dodatkowo

olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

1. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać śmietanę, ekstrakt i alkohol.
2. Do przesianej mąki dodać rozmieszaną masę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Całej mąki od razu nie wsypywać, zobaczyć pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto jest mało zwarte to dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem.
3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
4. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec faworka z góry lub od dołu.
5. Na rozgrzany tłuszcz układać faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się.
6. Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
7. Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

basiazet 30.12.2016 13:04
zawsze dobre ;)
Futka 28.12.2016 11:41
Uwielbiam faworki :) Pycha! :D
olkaaa 28.12.2016 11:31
już dawno nie robiłam
MagdalenaIC 28.12.2016 10:31
Uwielbiam :)
pestka 28.12.2016 08:53
bardzo smaczne
Krystyna32 28.12.2016 08:33
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak