Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    450 - 500 g
  • żółtko jajek

    5 szt.
  • cukier puder

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    200 ml
  • spirytus

    2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka

Dodatkowo

  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę, dodać śmietanę, ekstrakt i alkohol.
2. Do przesianej mąki dodać rozmieszaną masę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Całej mąki od razu nie wsypywać, zobaczyć pod koniec wyrabiania, jeśli ciasto jest mało zwarte to dodać więcej. Po zagnieceniu ciasta, aby było ono dobrze napowietrzone należy energicznie przez chwilę ugniatać, ubijać wałkiem.
3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki.
4. Po schłodzeniu odrywać po kawałku i rozwałkowywać na bardzo cienkie placki, z których wycinać długie na około 10 cm i szerokie na 3 cm paski. Paski nacinać na środku i przekładać przez nacięcie jeden koniec faworka z góry lub od dołu.
5. Na rozgrzany tłuszcz układać faworki i smażyć je z obu stron do zarumienienia się.
6. Wykładać na ręcznik papierowy, aby osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
7. Wystudzone faworki posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
basiazet 30.12.2016 13:04
zawsze dobre ;)
Futka 28.12.2016 11:41
Uwielbiam faworki :) Pycha! :D
olkaaa 28.12.2016 11:31
już dawno nie robiłam
MagdalenaIC 28.12.2016 10:31
Uwielbiam :)
pestka 28.12.2016 08:53
bardzo smaczne
Krystyna32 28.12.2016 08:33
bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat