Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna półtorej szklanki
żółtko jajek 4 sztuki
ocet 10 % 1 łyżka
śmietana 12% 4 łyżki

Dodatkowo

cukier puder 4 łyżki
olej do smażenia 2 szklanki
mąka pszenna 3-4 łyżki

Porada

Z porcji wychodzi około 32 sztuki. Zamiast octu do ciasta możemy dodać 1 łyżkę spirytusu.

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.Kilkakrotnie składać i ubijać tłuczkiem,aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na godzinę.
Po tym czasie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy bardzo cienko,kroić prostokąty,na środku każdego zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.
Krok 1 - Faworki foto
2
Tak przygotować faworki.
Krok 2 - Faworki foto
3
Na rozgrzanym oleju smażyć faworki z obu stron na złoty kolor.
Krok 3 - Faworki foto
4
Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Faworki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.03.2017 20:00
Dokładnie tak:)
gusia1000 29.01.2015 19:43
Już niedługo będziemy je smażyć.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak