Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 5
kwaśna śmietana 2-3 łyżki
sól szczypta
spirytus 1 łyżka
cukier puder
wanilia

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Do przesianej mąki dać żółtka, szczyptę soli, 1 łyżkę spirytusu i tyle smietany , aby uzyskać niezbyt gęste ciasto jak na pierogi.Dobrze wyrobić a następnie wybić wałkiem aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Rozwałkować na cienkie placki i radełkiem wykrawać prostokąty ok. 8cmx3cm. środek przecinać i przewijać tworzac zgrabny faworek. O razu smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczuz obu stron na złoty kolor.Wyjmować łyżką cedzakową na ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Gdy ostygną posypać cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 01.10.2015 09:20
moje ulubione , dawno ich nie robiłamm
adelajda 08.06.2013 18:40
oj jak dawno nie jadłam
irenka 01.01.2013 20:49
pycha
olkaaa 11.12.2012 09:24
bardzo dawno już nie robiłam
ben-ka 05.12.2012 08:47
o jejku jak ja bym zjadła:)
kuklik 03.12.2012 11:56
a karnawał już nie długo
IZABELA29 03.12.2012 08:45
oj jak dawno nie robiłam
Patrycja25 01.12.2012 22:14
pycha
babajaga1969 01.12.2012 21:59
już czuję ten smak - są super:))
ziutula
ziutula 01.12.2012 21:53
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak