Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    20 dag
  • żółtka jaj

    3 sztuki
  • śmietana

    3 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • spirytus spoż.

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę pszenną należy przesiać na stolnicę i wymieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie i wlać w nie żółtka jaj, wsypać sól, dodać proszek do pieczenia. Wszystkie te składniki należy połączyć ze sobą i szybko wyrobić ciasto. Z ciasta uformować kulę i zbić ją wałkiem kuchennym, tak, aby nabić powietrza. Następnie ciasto rozwałkować, pokroić w paski, nadkrajać je na środku i przewijać formując faworki. Tłuszcz( najlepiej smalec) rozgrzać w garnku tak, aby miał on głebokość co najmniej 5 cm. Na rozgrzany tłuszcz wrzucać faworki i smażyć na złoty kolor. Po wyjęciu z tłuszczy osączyć i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IKrakowianka 25.10.2012 22:28
mniam, chyba każdy lubi je chrupać ;)
tomek18 19.01.2012 11:49
uwielbiam
Karolina69 25.07.2011 15:17
fajne
Andzia1977 18.07.2011 15:10
bardzo lubie faworki
iknkirke 07.05.2011 11:35
pycha
annagebalska 09.04.2011 08:51
pycha
IlonaAlbertos 21.01.2011 18:18
Babciagramolka Bunia, to podobnie jak ja :)
Babciagramolka 21.01.2011 17:10
Mogę chrupać w nieskończonosć
Barbara55 19.01.2011 14:10
lubię
rakow2 18.11.2010 15:33
coś słodkiego

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat