Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    300-350 g
  • żółtka

    4 szt
  • śmietana 18 proc

    3-4 łyżki duże
  • spirytus

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

    1/2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka płaska

dodatkowo

  • tłuszcz do smażenia

  • cukier puder do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki  foto
Mąkę mieszamy z solą, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę - zagniatamy ciasto.
Krok 2 - Faworki  foto
Ciasto wałkujemy i składamy na 4 - uderzamy wałkiem do połączenia i napowietrzenia. Czynność powtarzamy 3-4 razy.
Krok 3 - Faworki  foto
Następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacieńcie formując faworka.
.
Krok 4 - Faworki  foto
Faworki smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.

Krok 5 - Faworki  foto
Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik.
Krok 6 - Faworki  foto
Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat