Faworki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka tortowa

    250 gr
  • masło

    25 g
  • sól morska

    1 szczypta
  • żółtko jaja

    4-5 szt
  • smietana 18%

    3-4 łyżki
  • cukier puder

    100 gr do posypania
  • olej rzepakowy

    300 ml do smażenia
  • spirytus

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faworki  foto
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, masło i posiekać nożem. Wbić żółta i wymieszać. Dodać śmietanę i spirytus lub ocet.
Krok 2 - Faworki  foto
Wyrobić szybko elastyczne ciasto i wałkiem uderzać aby napowietrzyć cisto. Włożyć do lodówki na 1/2 godziny przykryte ściereczką aby nie wyschło.
Krok 3 - Faworki  foto
Wyjąć ciasto i rozwałkować.
Krok 4 - Faworki  foto
Pociąć na paski o szerokości 3 cm i długości około 10 cm.
Krok 5 - Faworki  foto
W środku każdego paska robimy nacięcie i przekładamy jeden koniec paska, aby uformować faworki.
Krok 6 - Faworki  foto
Smażymy na głębokim oleju na złoty kolor z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wsiąkły resztki tłuszczu. Osączone posypujemy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 27.01.2017 00:51
dobre do kawy
halina17 25.01.2017 17:12
Dobre faworki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat