Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane pieczarki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 25 szt
wędzonego boczku 200 g
żółtego sera 300 g
masła 3 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
chili jalapeno do smaku
przyprawa ognisty smok do smak

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane pieczarki

Kroki postępowania

1
Pieczarki ( duże i mocno rozwinięte )oczyścić, usunąć ogonki i wyskrobać blaszki. Paprykę pozbawić gniazda nasiennego a cebule obrać. Opłukać cebule i paprykę i pokroić w kostkę razem z boczkiem. Ogonki pieczarek również pokroić w kostkę.
Krok 1 - Faszerowane pieczarki foto
2
Na patelni roztopić masło, wrzucić wszystkie pokrojone składniki oraz blaszki pieczarek i podsmażyć. W trakcie smażenia doprawić do smaku solą, pieprzem, mixem chili i wymieszać. Tak przygotowany farsz zostawić do przestygnięcia.
Krok 2 - Faszerowane pieczarki foto
3
Przygotowane pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Każdą z nich napełnić farszem. Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać nim nadziane pieczarki.
Krok 3 - Faszerowane pieczarki foto
4
Następnie oprószyć przyprawą ognisty smok. Blachę z pieczarkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 23 minut.
Krok 4 - Faszerowane pieczarki foto
5
Podawać gorące, można polać ketchupem.
Krok 5 - Faszerowane pieczarki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 19.10.2012 20:25
fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak