Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane jajka gotowane na miękko
Do garnka wkładamy jajka i gotujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli octu winnego przez 4 minuty. Gdy jajka się gotują przygotowujemy farsz.
Oliwki, szynkę lub boczek oraz paprykę drobno posiekać i wymieszać je z 2 łyżeczkami oliwy i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Chleb pokroić na bardzo małe kosteczki i usmażyć na złoty kolor. Następnie osuszyć na papierowym ręczniku.
Jajka wkładamy do kieliszków. Czubek jajka odcinamy za pomocą noża (teraz musimy wydrążyć dziurę tak żeby dostać się do płynnego żółtka). Posypujemy solą i pieprzem. Środek wypełniamy mieszanką z oliwek papryki oraz boczku. Na wierzchu układamy grzanki. Wierzch posypujemy pietruszką.
SMACZNEGO