Faszerowane bułki

Faszerowane bułki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    2 szt
  • ząbek czosnku

    3 szt
  • ser żółty

    300 g
  • sól

    2 szczypta
  • pieprz kolorowy

    3 szczypta
  • Farsz:

    300 g
  • boczek wędzony

    300 g
  • grzyby suszone

    2 szk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na farsz:
300 g wędzonego boczku
2 szk suszonych grzybów
2 cebule 3 ząbki czosnku
300 g żółtego sera
2 szczypty soli
3 szczypty pieprzu kolorowego

Na bułki:
2 jajka
50 g drożdży
100 g roztopionej margaryny Kasia
600 g mąki pszennej
100 g kaszy manny
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 szk mleka

Dodatkowo:
2 szczypty pieprzu cayenne
100 g żółtego sera
3 szczypty czarnej soli



Grzyby namocz i obgotuj.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.
Dodaj podgotowane i posiekane grzyby.
Nadal chwilę smaż, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gdy farsz przestygnie dodaj starty żółty ser i wymieszaj.

Drożdże rozmieszaj z cukrem na płynną masę.
Dodaj do nich mleko o temperaturze pokojowej, sól, margarynę, mąkę i kaszę i wyrób ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość chwilę jeszcze je wyrób.
Ciasto wałkuj na placki grubości około 5-6 mm, wycinaj kwadraty o bokach około 20 cm.
Na brzegu każdego placka połóż po dwie łyżki farszu, zawiń w roladę.
Każdą bułkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, natnij każdą z wierzchu na krzyż.
Z wierzchu posyp startym serem, pieprzem cayenne i oprósz czarną solą.
Bułki przed posypaniem sera możesz bułki posmarować rozmąconym jajkiem.
Bułki odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 - 35 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 09.05.2013 11:10
oj szkoda, bo moje smyki by Ci wszystkie zjadły
cukiereczek 11.11.2011 07:46
Powiem tak: wszystko tutaj wygląda pysznie
ZEWA 13.09.2011 12:47
Szkoda, że nie można zjeść przez ekran, hi, hi
ZEWA 13.09.2011 12:47
Szkoda, że nie można zjeść przez ekran, hi, hi
Beatris 13.09.2011 10:53
Ja również bym zjadła chociaż jedną. Nie ma rady, zabieram do ulubionych.
pioge7 07.09.2011 15:58
zjadłbym

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat