Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane bułki
300 g wędzonego boczku
2 szk suszonych grzybów
2 cebule 3 ząbki czosnku
300 g żółtego sera
2 szczypty soli
3 szczypty pieprzu kolorowego
Na bułki:
2 jajka
50 g drożdży
100 g roztopionej margaryny Kasia
600 g mąki pszennej
100 g kaszy manny
1 łyżka cukru
1 łyżka soli
2 szk mleka
Dodatkowo:
2 szczypty pieprzu cayenne
100 g żółtego sera
3 szczypty czarnej soli
Grzyby namocz i obgotuj.
Boczek i cebulę pokrój w kostkę i podsmaż.
Dodaj podgotowane i posiekane grzyby.
Nadal chwilę smaż, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gdy farsz przestygnie dodaj starty żółty ser i wymieszaj.
Drożdże rozmieszaj z cukrem na płynną masę.
Dodaj do nich mleko o temperaturze pokojowej, sól, margarynę, mąkę i kaszę i wyrób ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj ściereczką do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość chwilę jeszcze je wyrób.
Ciasto wałkuj na placki grubości około 5-6 mm, wycinaj kwadraty o bokach około 20 cm.
Na brzegu każdego placka połóż po dwie łyżki farszu, zawiń w roladę.
Każdą bułkę połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, natnij każdą z wierzchu na krzyż.
Z wierzchu posyp startym serem, pieprzem cayenne i oprósz czarną solą.
Bułki przed posypaniem sera możesz bułki posmarować rozmąconym jajkiem.
Bułki odstaw do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułki piecz w temperaturze 160 stopni przez 30 - 35 minut.