Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka stożkowa
Do gotowania dodajemy łyżeczkę soli,
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju dodajemy obraną , pokrojoną cebulę,pokrojony drobniutko czosnek,smażymy do zeszklenia cebuli. po chwili dokładamy mielone mięso i dokładnie smażymy co jakiś czas mieszamy.
Mięso doprawiamy do smaku solą , pieprzem, dodajemy czerwoną paprykę i odrobinę kurkumy oraz oregano i tymianku.Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz poszatkowaną pietruszkę zieloną.
Smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy ugotowany , odcedzony ryż, mieszamy do połączenia składników. Po przestudzeniu dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Z papryki odciąć górę czyli tam gdzie ogonek.
Usunąć nasiona, papryki wypełnić farszem.
Ułożyć papryki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 stopni i zapiekać około 30 minut.(do miekkości papryki )
Po 10 minutach dolać gorącej wody około 1/4 szklanki,dalej podpiekać do miekkości papryki.
Podawać z ziemniaczkami, polane ketchupem.