Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowana papryka stożkowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

papryka żółta 10 szt,
mięso mielone 400 g,
oliwa 2 łyżki,
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2 ząbki,
jajko 1 szt,
koncentrat pomidorowy 2 - 3 łyżki,
oregano 1/2 łyżeczki,
Tymianek suszony Prymat 1/2 łyżeczki,
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyzeczka,
przyprawy 1/2 łyżeczki kurkumy,
sól i pieprz do smaku,

dodatkowo;

ryż 1 woreczek,

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowana papryka stożkowa

Ryż gotujemy do miękkości , zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do gotowania dodajemy łyżeczkę soli,
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju dodajemy obraną , pokrojoną cebulę,pokrojony drobniutko czosnek,smażymy do zeszklenia cebuli. po chwili dokładamy mielone mięso i dokładnie smażymy co jakiś czas mieszamy.
Mięso doprawiamy do smaku solą , pieprzem, dodajemy czerwoną paprykę i odrobinę kurkumy oraz oregano i tymianku.Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy oraz poszatkowaną pietruszkę zieloną.
Smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy ugotowany , odcedzony ryż, mieszamy do połączenia składników. Po przestudzeniu dodajemy jajko i ponownie mieszamy.
Z papryki odciąć górę czyli tam gdzie ogonek.
Usunąć nasiona, papryki wypełnić farszem.
Ułożyć papryki w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 - 200 stopni i zapiekać około 30 minut.(do miekkości papryki )
Po 10 minutach dolać gorącej wody około 1/4 szklanki,dalej podpiekać do miekkości papryki.
Podawać z ziemniaczkami, polane ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.07.2017 19:18
Dobre jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak