Faszerowana cukinia z sosem greckim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • cukinia

    4 sztuki

Farsz

  • mięso mielone

    500 gram
  • fasola czerwona z puszki

    0,5 puszki
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Czosnek suszony Prymat

Sos

  • twaróg

    250 gram
  • śmietana 18 proc

    200 gram
  • natka pietruszki

    0,5 pęczka
  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
Przygotuj wszystkie składniki. Cukinie umyj i pokrój w słupki ok. 7 cm.
Krok 2 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
Wydrąż gniazda nasienne cukinii, w taki sposób aby powstała rurka.
Krok 3 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
Rozgnieć fasolę i posiekaj pietruszkę. Tak przygotowane składniki wymieszaj z mięsem. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem.
Krok 4 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
Nafaszeruj cukinię farszem i ułóż na blasze. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
Krok 5 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
Sos:
Rozgnieć twaróg, dodaj do niego śmietanę, pietruszkę, posól i wymieszaj.
Krok 6 - Faszerowana cukinia z sosem greckim foto
Upieczone cukinie serwuj z przygotowanym sosem. Smacznego !
1. Wydrążone środki cukinii możesz przyprawić i upiec. Będą stanowiły pyszny dodatek do potrawy. 2. Zamiast natki pietruszki możesz użyć świeżego koperku lub szczypiorku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wwwiolka 17.03.2015 09:59
Bardzo fajny przepis.
V_kuchareczka 16.03.2015 20:22
bardzo smaczne
Lucan 16.03.2015 18:59
ciekawe podanie
Joannasz3190 16.03.2015 18:51
Musi być pyszna :)
cukiereczek 16.03.2015 18:45
pomysłowe i apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat