Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    30 dkg
  • ryż

    10 dkg
  • cebula

    1 szt mniejsza
  • czosnek

    2 ząbki
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • olej

    3 łyżki
  • kucharek sól pieprz ziołowy

    do smaku
  • ser żółty

    20 dkg
  • cukinia

  • groszek zielony

    10 świeży
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem foto
Na patelnię wlewamy 3 łyżki oleju i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w małe plasterki czosnek.Do cebuli i czosnku dodać mięso mielone i podsmażyć.W osobnym naczyniu ugotować ryż ,odcedzić dodać do mięsa.Groszek zblanszować i również dodać do mięsa.Na końcu dodać przecier pomidorowy i dokładnie wymieszać do połączenia się składników i chwilkę podsmażamy.Całość doprawiamy do smaku solą ,kucharkiem i pieprzem ziołowym dość pikantnie.
Krok 2 - Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem foto
Cukinię przekroić wzdłuż,wydrążyć miąższ z nasionami.Połówki cukinii napełnić farszem mięsnym i zapiekać w piekarniku o temperaturze 190 st około 1 h.
Krok 3 - Faszerowana cukinia z mięsem i groszkiem foto
Na 15 min przed końcem wyjąć z piekarnika i na górę zetrzeć żółty ser i włożyć do ponownego zapieczenia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 04.04.2016 22:10
smaczny obiadek
ben-ka 16.11.2014 21:41
Smakowicie wygląda,bardzo smakowicie.....
Ada-Gaba 11.04.2014 07:38
groszek jest ciekawym dodatkiem, bardzo apetyczne danie
Grazyna0211 30.10.2013 12:13
bardzo apetyczne danie
marzencia2007 05.08.2013 10:38
świetny przepis
rutynka 28.08.2012 15:35
super
caralajna 27.08.2012 08:07
apetyczna zapiekanka
Bernadeta1 22.08.2012 13:37
Lubię cukinie w każdej postaci Twoja wygląda smakowicie.
anemon 19.08.2012 10:50
Bardzo ładnie się prezentuje, ja też dzisiaj faszeruję cukinię, ale tym razem w wersji bez mięsa, choć osobiście bardzo lubię taką jak u Ciebie, czyli z mięsem.
marta0906 17.08.2012 17:00
pyszne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat