Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

faszerowana cukinia

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 sztuka
pieczarki 5 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
pomidory 2 sztuki
olej 2 łyżki
ser żółty 30 dag
sól 1/5 łyżeczki
papryczka chili 1 sztuka
karkówka 400 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: faszerowana cukinia

Cukinię przekrajamy i usuwamy gniazdo nasienne. Lekko smarujemy olejem zwłaszcza brzegi. Mięso mielimy,cebulę i czosnek po obraniu siekamy a pieczarki po oczyszczeniu kroimy w małe kawałki. Chili kroimy w cienkie paseczki a pomidora sparzamy,zdejmujemy skórkę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju,wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy ok 2 minut po czym dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze ok 3 minut. Następnie dodajemy mięso i mieszając dusimy ok 5 minut. Dodajemy pomidory oraz chili (tą ostatnią wg smaku). Dusimy mieszając aby zredukować nadmiar płynu. Doprawiamy solą oraz pieprzem i tak przygotowanym farszem wypełniamy cukinię. Posypujemy dość grubo startym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy aż cukinia zmięknie,u mnie trwało to ok 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 15.09.2012 09:10
mam cukinię i zastanawiałam się co z nią zrobić, teraz już wiem :D
czarnyaniol1990 15.09.2012 08:10
akiej cukini jeszcze nie jadłam, ale na pewno wyprobuję :)
eli82 14.09.2012 22:30
lubię taką cukinię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak