Fasolowy tort

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mak

    300 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • margaryna

    120 gram
  • sól

    szczypta
  • śmietana

    1 łyżka
  • Nadzienie:

  • marchew

    2-3
  • natka pietruszki

    pęczek
  • jajko

    3 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • otręby pszenne

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • gałka muszkatołowa

  • pieprz, sól

  • majeranek

  • groch

    800 ugotowany
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Gotowe wykładamy na tortownicę lub tarte o średnicy 26 cm . Część ciasta pozostawiamy na wykończenie góry.
Marchew gotujemy, a następnie kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy drobno. Ubijamy białka. Ugotowaną fasolę i czosnek miksujemy razem, po czym dokładamy do niej żółtka, otręby i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej fasoli wsypujemy wcześniej przygotowana marchew i pietruszkę. Mieszamy całość łyżką dokładając ubitą pianę. Ciasto fasolowe wykładamy na kruche. Z pozostawionego wcześniej kruchego ciasta robimy kratkę na powierzchni naszego tortu. Całość pieczemy około 40 min w 180°.


To świetny pomysł na zdrowe i syte danie. To także smaczna propozycja dla osób preferujących kuchnię wegańską. Torcik smakuje na ciepło i zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 09.11.2015 21:01
fajny pomysł
gusia1000 23.01.2014 00:45
Idealna prezencja jego.
as28 04.01.2014 09:09
ciekawy pomysł
Christopher 08.10.2013 19:06
Niebo dla wegetarian i nie tylko.
pierniczkowo 08.10.2013 15:20
fantastyczny :)
Ola1984 08.10.2013 10:13
Bardzo ciekawy przepis :) Super połączenie smaków :)
aniagdz 08.10.2013 09:55
nie wpadłabym na taki pomysł;) +++
matesko 08.10.2013 09:10
fajnie wygląda
Stenka 08.10.2013 08:35
ciekawy przepis
Zdzisław 08.10.2013 07:43
dobry pomysł na fasolę

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat