Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
Ciasto:
-
mak
300 gram -
jajko
1 sztuka -
margaryna
120 gram -
sól
szczypta -
śmietana
1 łyżka -
Nadzienie:
-
marchew
2-3 -
natka pietruszki
pęczek -
jajko
3 sztuki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 łyżka -
otręby pszenne
1 łyżka -
czosnek
2 ząbki -
gałka muszkatołowa
-
pieprz, sól
-
majeranek
-
groch
800 ugotowany
Sposób przygotowania
Marchew gotujemy, a następnie kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy drobno. Ubijamy białka. Ugotowaną fasolę i czosnek miksujemy razem, po czym dokładamy do niej żółtka, otręby i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej fasoli wsypujemy wcześniej przygotowana marchew i pietruszkę. Mieszamy całość łyżką dokładając ubitą pianę. Ciasto fasolowe wykładamy na kruche. Z pozostawionego wcześniej kruchego ciasta robimy kratkę na powierzchni naszego tortu. Całość pieczemy około 40 min w 180°.
To świetny pomysł na zdrowe i syte danie. To także smaczna propozycja dla osób preferujących kuchnię wegańską. Torcik smakuje na ciepło i zimno.
Komentarze (17)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (7)