Przepis i sposób przygotowania na: Fasolówka z boczkiem i borowikami
Kolejnego dnia do dużego garnka wlać 2,5-3 litry wody. Dodać umytą i osuszoną skórę od boczku. Wstawić na ogień i zagotować. Gdyby zebrał się jakiś szum zebrać go.
A następnie dodać przepłukaną i odcedzoną fasolę wraz z grzybami ( nie ma potrzeby ich wcześniej moczyć). W między czasie obrać warzywa, umyć je i osuszyć.
Marchewkę, pietruszkę oraz seler pokroić w małą kostkę. Ziemniaki pokroić w cienkie słupki. Boczek pokroić w średnią kostkę i zrumienić go na rozgrzanej patelni.
Gdy boczek się zrumieni i odrobinę wytopi zdjąć go z patelni łyżką cedzakową na talerz. Na pozostały tłuszcz przełożyć pokrojoną w średnią kostkę kiełbasę. Ją także zrumienić i zdjąć łyżką cedzakową na talerz. \
Gdy fasola będzie na wpół miękka dodać marchewkę, pietruszkę i seler i ponownie zagotować. Gdy te warzywa będą na wpół miękkie wrzucić ziemniaki, boczek i kiełbasę, wyjąć skórę z boczku i gotować do miękkości wszystkich składników.
Na koniec gotowania mąkę połączyć z koncentratem, następnie rozprowadzić to wywarem z zupy i wlać do garnka. Zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką. Smacznego!