Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie
1 opakowanie
cebula
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
marchew
1 sztuka
fasola czerwona z puszki
300 gram
natka pietruszki
1 łyżka, siekanej
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
Sklep Prymat
sól do smaku
Sklep Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
olej
jajko
do smarowania
sezam
do posypania
czosnek
ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Tak przygotowaną rumienimy na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy papryka zaczyna mięknąć dodajemy do całość startą na drobnych oczkach marchew. Nadzienie w dalszym ciągu podgrzewamy do momentu jak warzywa staną się miękkie. Pod koniec dodajemy odsączoną z zalewy fasolkę oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy do smaku. Gotowy warzywny farsz odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 1 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto
2
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na 8 równych prostokątów
Krok 2 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto
3
Na środek każdego wykładamy dużą łyżkę nadzienia.
Krok 3 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto
4
Ciasto zawijamy, tworząc ‘poduszeczki”. Brzegi ciasta dociskamy widelcem. Dzięki temu powstanie nam ozdobny brzeg.
Krok 4 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto
5
Paszteciki przekładamy na przygotowaną blaszkę. Ich wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy czarnym sezamem.
Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. „Poduszeczki” pieczemy około 15 minut w 190°C. Gotowe wyjmujemy. Podajemy na ciepło lub zimno.
Krok 5 - Fasolowe „poduszeczki” z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 01.01.2017 22:55
Ciekawa propozycja.
Ada-Gaba 25.12.2016 19:54
pyszny pomysł
Malinka 21.12.2016 08:03
Na pewno bardzo smaczne!
VioletoweKucharzenie 20.12.2016 13:54
super przepis!
Wiktoria29 19.12.2016 20:38
ciekawy przepis
Stenka 19.12.2016 19:11
ciekawa propozycja
IKrakowianka 19.12.2016 17:49
fajny pomysł
agnieszka214 19.12.2016 17:15
Smaczne są takie przekąski
Ola1984 19.12.2016 17:14
Bardzo ciekawa propozycja :)
pestka 19.12.2016 16:04
smaczny pomysł
Agnieszka-87-25 19.12.2016 15:36
super smaczne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak