Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO blaszka 12x25 cm

fasola czerwona z puszki 2 puszki po 400 gram
orzechy włoskie 5 łyżek mielonych
daktyle 180 gram suszonych
kakao 3-4 łyżki
jogurt naturalny 400 gram
jajko 4 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki

Wykończenie

ser biały 200 gram z wiaderka
mleko 1/3 szklanki
daktyle 10 sztuk, suszone
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 kopiata łyżeczka
kakao do posypania

Porada

Ciasta bez mąki budzą zazwyczaj zaniepokojenie. Poczęstować się, czy nie? Upiec, czy nie? Zapewniam, że jak na dietetyczne ciasto to wychodzi pyszne!

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru

Kroki postępowania

1
CIASTO:
Daktyle zalewamy gotująca wodą , tak by woda opływała je do połowy wysokości. Przykrywamy i pozostawiamy by napęczniały i zmiękły. Gotowe miksujemy na gładką masę.
Białka oddzielany od żółtek. Ubijamy z nich pianę.
Fasole wykładamy na sitko, przelewamy wodą i odsączamy.
Krok 1 - Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru foto
2
Odsączoną fasolę przekładamy do malaksera. Delikatnie miksujemy.
Krok 2 - Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru foto
3
Następnie dodajemy do niej masę daktylową, kakao, żółtka oraz jogurt. Całość miksujemy na gładką masę.
Krok 3 - Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru foto
4
Do zmiksowanej dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz orzechy.
Krok 4 - Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru foto
5
. Delikatnie miksujemy, po czym dodajemy stopniowo ubitą pianę z białek.
Gotową masę wykładamy do przygotowanej foremki. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C. Gotowe wyciągamy, dokładnie studzimy i wykańczamy.
WYKOŃCZENIE:
Daktyle tak jak wcześniej zalewamy wodą by napęczniały, po czym miksujemy.
W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę. Ser miksujemy z dodatkiem masy daktylowej. Do jednolitej masy dodajemy kawę do smaku. Następnie wlewamy żelatynę, miksujemy. Tężejącą masę wykładamy na przestudzone ciasto, równo rozprowadzamy. Wierzch posypujemy delikatnie kakao i odstawiamy do zastygnięcia.

Krok 5 - Fasolowe ciasto bez mąki, tłuszczu i cukru foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 03.12.2015 11:08
wspaniałe , wygląda mega czekoladowo ;)
gusia1000 26.11.2015 17:44
Warto je zrobić.
wyattearp 25.11.2015 09:48
wow, warto spróbować
Ola1984 24.11.2015 22:25
Zdecydowani moje smaki :) Pyszne!
Iwusia 24.11.2015 22:07
bardzo smacznie wygląda
MałaMi89 24.11.2015 21:31
Przepis mnie zaintrygował - zapisuję :)
Wiktoria29 24.11.2015 21:01
fajny pomysł
Lucan 24.11.2015 20:42
musi być zdrowe;p
agnieszka214 24.11.2015 19:50
Warto wypróbować
mirosława4 24.11.2015 19:15
pomysłowe i zarazem apetyczne
agataw1990 24.11.2015 18:48
Muszę wypróbować ! :-)
Renata9 24.11.2015 18:37
Ja ostatnio robiłam babeczki z czerwonej fasoli z puszki, wyszły bardzo smaczne.
cukiereczek 24.11.2015 18:29
pomysłowe ciasto
Megg 24.11.2015 18:22
bardzo ciekawa ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak