fasolka szparagowa zapiekana w śmietanie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szaragowa

    75 dkg
  • śmietana kwaśna

    1 szklanka
  • masło

    2 łyżki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę myjemy usuwamy włókna i kroimy na mniejsze kawałki.Jedną łyżeczkę masła rozgrzewamy i wkładamy fasolkę,podlewamy odrobiną wody i dusimy prawie do miękkości i do odparowania wody.Na patelni zarumieniamy bułkę tartą stale mieszając dodajemy 1/2 łyżki masła i odstawiamy z ognia.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą,układamy fasolkę warstwami posypując każdą warstwę tartą bułką i zalewając śmietaną ze szczyptą soli.Wierzch posypujemy bułką tartą i kładziemy na niej troszkę masła.Zapiekamy w piekarniku na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Norgiusz 16.05.2012 07:38
super
ziutula 04.07.2011 08:12
smaczna ta fasolka...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat