Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
fasolka szparagowa
1 kg -
sól
-
masło
50 g -
Bułka tarta klasyczna Prymat
3/4 szklanki
Jajka na szynce
-
szynka z kurczaka
8 plastrów lub wieprzowa -
jajko
8 sztuk -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
-
szczypiorek usiekany
1/2 pęczka -
masło klarowane
-
woda
1/2 szklanki
Sposób przygotowania
Masło roztapiamy na patelni , wsypujemy bułkę tartą , smażymy do połączenia się składników mieszając.
Do fasoli przekładamy zasmażkę , dokładnie mieszamy lub potrząsamy garnkiem.
Na oddzielnej patelni roztapiamy masło klarowane , kładziemy plastry szynki , gdy będą rumiane odkręcamy na drugą stronę.
Na każdy plaster wbijamy jajo , oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.
Gdy białka jajek lekko się zetną , wlewamy wodę , dusimy do jej odparowania.
Na talerze rozkładamy fasolę , na wierzch układamy po 2 jajka na szynce.
Idealny letni obiad dla całej rodziny![]()
Komentarze (4)
Nie masz konta? Zarejestruj się