Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • fasolka szparagowa

    1 kg
  • sól

  • masło

    50 g
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    3/4 szklanki

Jajka na szynce

  • szynka z kurczaka

    8 plastrów lub wieprzowa
  • jajko

    8 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy Prymat w młynku

  • szczypiorek usiekany

    1/2 pęczka
  • masło klarowane

  • woda

    1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z fasoli odcinamy końce , myjemy , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni , wsypujemy bułkę tartą , smażymy do połączenia się składników mieszając.
Do fasoli przekładamy zasmażkę , dokładnie mieszamy lub potrząsamy garnkiem.

Na oddzielnej patelni roztapiamy masło klarowane , kładziemy plastry szynki , gdy będą rumiane odkręcamy na drugą stronę.
Na każdy plaster wbijamy jajo , oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.
Gdy białka jajek lekko się zetną , wlewamy wodę , dusimy do jej odparowania.

Na talerze rozkładamy fasolę , na wierzch układamy po 2 jajka na szynce.
SzczyptaChili
Idealny letni obiad dla całej rodziny

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 23.08.2017 18:02
Smaczne danie.
Ola1984 30.07.2017 21:42
Uwielbiam takie obiady :) Pysznie :)
SzczyptaChili 30.07.2017 03:41
Ja także , w lato jedno z najlepszych obiadów :)
Bożena Matuszczyk 29.07.2017 23:11
Jak ja uwielbiam takie danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat