Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

fasolka szparagowa 1 kg
sól
masło 50 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3/4 szklanki

Jajka na szynce

szynka z kurczaka 8 plastrów lub wieprzowa
jajko 8 sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
szczypiorek usiekany 1/2 pęczka
masło klarowane
woda 1/2 szklanki

Porada

Idealny letni obiad dla całej rodziny

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa z jajkiem sadzonym na szynce

Z fasoli odcinamy końce , myjemy , gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku , odcedzamy.
Masło roztapiamy na patelni , wsypujemy bułkę tartą , smażymy do połączenia się składników mieszając.
Do fasoli przekładamy zasmażkę , dokładnie mieszamy lub potrząsamy garnkiem.

Na oddzielnej patelni roztapiamy masło klarowane , kładziemy plastry szynki , gdy będą rumiane odkręcamy na drugą stronę.
Na każdy plaster wbijamy jajo , oprószamy solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem.
Gdy białka jajek lekko się zetną , wlewamy wodę , dusimy do jej odparowania.

Na talerze rozkładamy fasolę , na wierzch układamy po 2 jajka na szynce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 23.08.2017 18:02
Smaczne danie.
Ola1984 30.07.2017 21:42
Uwielbiam takie obiady :) Pysznie :)
SzczyptaChili 30.07.2017 03:41
Ja także , w lato jedno z najlepszych obiadów :)
Bożena Matuszczyk 29.07.2017 23:11
Jak ja uwielbiam takie danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak