Fasolka szparagowa w zalewie na zimę

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na fasolkę szparagową w zalewie, do słoików na zimę. Przepis jest prosty do wykonania, na pewno każdy sobie z nim poradzi.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Będziesz potrzebować:

  • fasola szparagowa

    1 kilogram
  • sól

    1 łyżka
  • woda

    2 litry

Zalewa:

  • sól

    2 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • woda

    1.5 litra
  • sok z cytryny

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolkę umyj, poodcinaj końcówki.
Do garnka wlej wodę, dodaj sól i cukier, sok z cytryny, zagotuj. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj słoiki i zakrętki.

Do garnka wlej ok 2 litry wody, wsyp sól, zagotuj. Wrzuć fasolkę szparagową i gotuj około 5 minut ( fasolka powinna być zakryta wodą).
Fasolkę odcedź, przelej zimną wodą. Fasolkę układaj pionowo w słoikach.
Wlej zalewę do słoików z fasolką szparagową, od razu pozakręcaj słoiki wieczkami.

Przygotuj garnek do pasteryzowania słoików z fasolką: na dno garnka połóż czystą ściereczkę kuchenną.
Wlej wodę na wysokość 3/4 słoików.
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz moc palnika na słabszą. Słoiki pasteryzuj 30 minut.
Słoiki ostrożnie wyjmij z garnka, odwracaj do góry dnem. Odstaw do wystygnięcia.

Fasolkę szparagową w słoikach odstaw w chłodne miejsce.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

Dotamisio
Fasolka w słoikach ma być cała zakryta w zalewie. Fasolkę szparagową przechowuj w chłodnym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat