Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa w zalewie na zimę

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na fasolkę szparagową w zalewie, do słoików na zimę. Przepis jest prosty do wykonania, na pewno każdy sobie z nim poradzi.

Składniki:

Będziesz potrzebować:

fasola szparagowa 1 kilogram
sól 1 łyżka
woda 2 litry

Zalewa:

sól 2 łyżki
cukier 1 łyżka
woda 1.5 litra
sok z cytryny 1 łyżka

Porada

Fasolka w słoikach ma być cała zakryta w zalewie. Fasolkę szparagową przechowuj w chłodnym miejscu.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa w zalewie na zimę

Fasolkę umyj, poodcinaj końcówki.
Do garnka wlej wodę, dodaj sól i cukier, sok z cytryny, zagotuj. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj słoiki i zakrętki.

Do garnka wlej ok 2 litry wody, wsyp sól, zagotuj. Wrzuć fasolkę szparagową i gotuj około 5 minut ( fasolka powinna być zakryta wodą).
Fasolkę odcedź, przelej zimną wodą. Fasolkę układaj pionowo w słoikach.
Wlej zalewę do słoików z fasolką szparagową, od razu pozakręcaj słoiki wieczkami.

Przygotuj garnek do pasteryzowania słoików z fasolką: na dno garnka połóż czystą ściereczkę kuchenną.
Wlej wodę na wysokość 3/4 słoików.
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz moc palnika na słabszą. Słoiki pasteryzuj 30 minut.
Słoiki ostrożnie wyjmij z garnka, odwracaj do góry dnem. Odstaw do wystygnięcia.

Fasolkę szparagową w słoikach odstaw w chłodne miejsce.

Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak