Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa w zalewie na zimę
Fasolkę umyj, poodcinaj końcówki.
Do garnka wlej wodę, dodaj sól i cukier, sok z cytryny, zagotuj. Odstaw do przestygnięcia.
Przygotuj słoiki i zakrętki.
Do garnka wlej ok 2 litry wody, wsyp sól, zagotuj. Wrzuć fasolkę szparagową i gotuj około 5 minut ( fasolka powinna być zakryta wodą).
Fasolkę odcedź, przelej zimną wodą. Fasolkę układaj pionowo w słoikach.
Wlej zalewę do słoików z fasolką szparagową, od razu pozakręcaj słoiki wieczkami.
Przygotuj garnek do pasteryzowania słoików z fasolką: na dno garnka połóż czystą ściereczkę kuchenną.
Wlej wodę na wysokość 3/4 słoików.
Gdy woda się zagotuje, zmniejsz moc palnika na słabszą. Słoiki pasteryzuj 30 minut.
Słoiki ostrożnie wyjmij z garnka, odwracaj do góry dnem. Odstaw do wystygnięcia.
Fasolkę szparagową w słoikach odstaw w chłodne miejsce.
Życzę smacznego!
Dorota Drużbińska