Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka szparagowa w bekonowych płaszczykach z parmezanem

5.0
(13)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Biała fasolka szparagowa zawinięta w plastry bekonu, posypane  serem i zapieczona w piekarniku. Bardzo dobrze smakuje podana np. z sadzonym jajkiem chrupiącą bagietką lub krakersami. Idealna na obiad jak i na lunch.

Składniki:

Składniki:

fasolka szparagowa 500 g
boczek wędzony pokrojony w plastry 200 g
parmezan starty 100 g
bulion warzywny Kucharek 1 kostka
woda 500 ml
ocet 1 łyżka
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżka
masło 3 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
pieprz szczypta
sól opcjonalnie szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka szparagowa w bekonowych płaszczykach z parmezanem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. W szerokim garnku gotujemy wodę z Kostką bulionu warzywnego Kucharek, octem, solą i cukrem. Do wrzątku przekładamy fasolkę i gotujemy ok. 8 - 10 min. (długość gotowania zależy od fasolki, powinna być lekko al'dente). Następnie wyjmujemy z wody i odsączamy na sitku.

2. Podłużne żaroodporne naczynie smarujemy 1 łyżką masła.

3. Przestudzoną fasolkę zawijamy w plastry bekonu po 3 - 4 sztuki i układamy w naczyniu. Posypujemy serem, oprószamy lekko pieprzem i gałką.

4. Na wierzchu rozkładamy wiórki pozostałego masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekamy ok. 30 min. aż ser się lekko przyrumieni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak