Fasolka szparagowa w bekonowych płaszczykach z parmezanem

Fasolka szparagowa w bekonowych płaszczykach z parmezanem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Biała fasolka szparagowa zawinięta w plastry bekonu, posypane  serem i zapieczona w piekarniku. Bardzo dobrze smakuje podana np. z sadzonym jajkiem chrupiącą bagietką lub krakersami. Idealna na obiad jak i na lunch.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • fasolka szparagowa

    500 g
  • boczek wędzony pokrojony w plastry

    200 g
  • parmezan starty

    100 g
  • bulion warzywny Kucharek

    1 kostka
  • woda

    500 ml
  • ocet

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1 łyżka
  • masło

    3 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    szczypta
  • pieprz

    szczypta
  • sól

    opcjonalnie szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Fasolka szparagowa w bekonowych płaszczykach z parmezanem

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1. Fasolkę myjemy i odcinamy końce. W szerokim garnku gotujemy wodę z Kostką bulionu warzywnego Kucharek, octem, solą i cukrem. Do wrzątku przekładamy fasolkę i gotujemy ok. 8 - 10 min. (długość gotowania zależy od fasolki, powinna być lekko al'dente). Następnie wyjmujemy z wody i odsączamy na sitku.

2. Podłużne żaroodporne naczynie smarujemy 1 łyżką masła.

3. Przestudzoną fasolkę zawijamy w plastry bekonu po 3 - 4 sztuki i układamy w naczyniu. Posypujemy serem, oprószamy lekko pieprzem i gałką.

4. Na wierzchu rozkładamy wiórki pozostałego masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Zapiekamy ok. 30 min. aż ser się lekko przyrumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat