Fasolka szparagowa po prowansalsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasolka szparagowa

    600 g
  • pomidor

    3 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • tymianek

    1 łyżecz.
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • cukier

    1 łyżecz.
  • natka pietruszki

    1 łyż.
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżecz.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Fasolka szparagowa po prowansalsku foto
Fasolkę myję, usuwam końcówki, kroję na kawałki ok. 4 cm. Gotuję fasolkę w osolonej i osłodzonej wodzie do miękkości. Pomidory polewam wrzątkiem, obieram ze skórki i kroję na ćwiartki.
Krok 2 - Fasolka szparagowa po prowansalsku foto
Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaję pokrojone pomidory, tymianek i całość duszę, aż pomidory się rozpadną. Doprawiam na koniec do smaku solą i pieprzem. Na patelnię wkładam pokrojoną fasolkę, mieszam i duszę jeszcze ok. 5 minut.
Krok 3 - Fasolka szparagowa po prowansalsku foto
Na koniec posypuję danie posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
berys18 12.07.2016 08:21
bardzo smacznie się prezentuje
Inal 08.10.2012 16:00
Oj tak.. zgadzam się,iż wygląda smakowicie.I jak kolorowo:))
justys759 08.10.2012 08:02
wygląda smakowicie
Magula 08.10.2012 07:45
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat