Fasolka po burgundzku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • zielona fasolka szparagowa

    750 g
  • marchewka

    250 g
  • cebula

    2 sztuki
  • wędzony boczek

    125 g
  • zielenina

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • wino czerwone wytrawne

    1 kieliszek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Młodą fasolkę przebierz i poobcinaj końce z obu stron i dokładnie opłucz. Zalej niewielką ilością zimnej wody. Gotuj na małym ogniu aż strąki będą miękkie.
W tym czasie przygotuj marchewki i pokrój je w plasterki. Zalej wodą i gotuj w innym garnku. Do fasolki dodaj marchew i wlej wino, dopraw. Duś kilka minut mieszając. Do warzyw dodaj koperek. Boczek pokrój w kostkę i cebule w cienkie krążki. Zrumień boczek. Pod koniec smażenia dodaj cebulę i zmaż jeszcze chwile. Fasolkę i marchewkę przełóż na półmisek, a na wierzch wyłóż cebulę z boczkiem. Podawaj z pieczywem

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat