Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem

Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    450 g
  • kiełbasa śląska

    500 g
  • majeranek

    3 łyżki
  • sól

    1 łyżka
  • ziele angielskie całe

    4 sztuki
  • liście laurowe

    4 sztuki
  • cukier

    szczypta
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    150 g
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • pieprz ziołowy

    1/2 ły żeczki
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy wieczorem dzień wcześniej niż planujemy przyrządzać danie. Wody musi być ponad fasolę około 4 cm. Po tym czasie „starą”wodę wylewamy, a fasolę zalewamy porcją świeżej. Fasolę gotujemy wraz zielem angielskimi i liśćmi laurowymi.

W międzyczasie kroimy w plasterki kiełbasę, a czosnek i cebule drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju rzepakowego podsmażamy kiełbasę. Następnie kiełbasę dodajemy do gotującej się fasoli. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebule wraz czosnkiem i również dodajemy do fasoli.

Gotujemy całość tyle, by fasola była miękka. Mnie to zajęło stosunkowo krótko bo tylko 1 godzinę i 15 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy sól, majeranek, cukier, koncentrat pomidorowy oraz pieprz ziołowy oraz czarny mielony.

Przygotowujemy także zasmażkę. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podrumieniamy mąkę, a następnie dodajemy ją do całości. Wszystko chwilę podgotowujemy i podajemy na gorąco jako bardzo sycące danie.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

07.03.2017 13:39
bardzo smaczny obiad

bryndzia93

22.09.2016 11:45
Pyszne danie :)

ppaulina

13.06.2014 11:04
bardzo lubię taką fasolkę

Lis

03.03.2014 20:26
Smacznie zapowiada się ta fasolka po bretońsku - porywam przepis:)

Alex_M

01.03.2014 16:33
przepyszna ;)

natalia.doradca

28.02.2014 10:30
Bardzo apetycznie wygląda :)

Mniam

27.02.2014 23:52
Taką fasolkę to bym zjadła. Pysznie wygląda.

Kolorowa

27.02.2014 21:27
soczyste kolory :)

ssylwiaa

27.02.2014 18:53
wygląda rewelacyjnie ;)

Grazyna0211

27.02.2014 18:13
ładne zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat