Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem

Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • fasola Jaś

    450 gramów
  • kiełbasa śląska

    500 gramów
  • Majeranek suszony Prymat

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • Ziele angielskie całe Prymat

    4 ziarna
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 liście
  • cukier

    szczypta
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy

    150 gramów
  • olej rzepakowy

    5 łyżek
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • pieprz ziołowy Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem

Fasolę moczymy wieczorem dzień wcześniej niż planujemy przyrządzać danie. Wody musi być ponad fasolę około 4 cm. Po tym czasie „starą” wodę wylewamy, a fasolę zalewamy porcją świeżej. Fasolę gotujemy wraz zielem angielskimi i liśćmi laurowymi.

W tym czasie kroimy w plasterki kiełbasę, a czosnek i cebule drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju rzepakowego podsmażamy kiełbasę. Następnie kiełbasę dodajemy do gotującej się fasoli. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebule wraz czosnkiem i również dodajemy do fasoli.

Gotujemy całość tyle, by fasola była miękka. Mnie to zajęło stosunkowo krótko bo tylko 1 godzinę i 15 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy sól, majeranek, cukier, koncentrat pomidorowy oraz pieprz ziołowy oraz czarny mielony.

Przygotowujemy także zasmażkę. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podrumieniamy mąkę, a następnie dodajemy ją do całości. Wszystko chwilę podgotowujemy i podajemy na gorąco jako bardzo sycące danie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

pestka 07.03.2017 13:39
bardzo smaczny obiad
bryndzia93 22.09.2016 11:45
Pyszne danie :)
ppaulina 13.06.2014 11:04
bardzo lubię taką fasolkę
Lis 03.03.2014 20:26
Smacznie zapowiada się ta fasolka po bretońsku - porywam przepis:)
Alex_M 01.03.2014 16:33
przepyszna ;)
natalia.doradca 28.02.2014 10:30
Bardzo apetycznie wygląda :)
Mniam 27.02.2014 23:52
Taką fasolkę to bym zjadła. Pysznie wygląda.
Kolorowa 27.02.2014 21:27
soczyste kolory :)
ssylwiaa 27.02.2014 18:53
wygląda rewelacyjnie ;)
Grazyna0211 27.02.2014 18:13
ładne zdjęcie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat