Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
fasola Jaś
450 gramów -
kiełbasa śląska
500 gramów -
Majeranek suszony Prymat
3 łyżki -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżka -
Ziele angielskie całe Prymat
4 ziarna -
Liść laurowy suszony Prymat
4 liście -
cukier
szczypta -
mąka pszenna
1 łyżka -
cebula
2 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
koncentrat pomidorowy
150 gramów -
olej rzepakowy
5 łyżek -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
pieprz ziołowy Prymat
do smaku
Przepis i sposób przygotowania Fasolka po bretońsku z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i majerankiem
Fasolę moczymy wieczorem dzień wcześniej niż planujemy przyrządzać danie. Wody musi być ponad fasolę około 4 cm. Po tym czasie „starą” wodę wylewamy, a fasolę zalewamy porcją świeżej. Fasolę gotujemy wraz zielem angielskimi i liśćmi laurowymi.
W tym czasie kroimy w plasterki kiełbasę, a czosnek i cebule drobno siekamy. Na patelni z rozgrzanymi 3 łyżkami oleju rzepakowego podsmażamy kiełbasę. Następnie kiełbasę dodajemy do gotującej się fasoli. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebule wraz czosnkiem i również dodajemy do fasoli.
Gotujemy całość tyle, by fasola była miękka. Mnie to zajęło stosunkowo krótko bo tylko 1 godzinę i 15 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy sól, majeranek, cukier, koncentrat pomidorowy oraz pieprz ziołowy oraz czarny mielony.
Przygotowujemy także zasmażkę. Na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podrumieniamy mąkę, a następnie dodajemy ją do całości. Wszystko chwilę podgotowujemy i podajemy na gorąco jako bardzo sycące danie.
Komentarze (19)
Załaduj więcej komentarzy (9)