Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Pożywne proste danie, które zna każdy z nas :) Fasolka po bretońsku - potrawa, która będzie idealna na obiad lub lunch.

Składniki:

fasola Jaś 50 dag
kiełbasa 50 dag
boczek wędzony 30 dag
cebula 2 sztuki
kości wędzone 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 1 słoik
sól 2 szczypta
pieprz 1 szczypta
majeranek 2 łyżki

Porada

Użyłam fasolki średni Jaś.

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam.

Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.
W tym czasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.
Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.

Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę.

Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak