Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku
Fasolę moczę w wodzie na noc, odcedzam.
Przekładam do dużego garnka. Zalewam 2 litrami wody, dodaję kostkę, skórę od boczku oraz liście laurowe, gotuję przez godzinę.
W tym czasie boczek kroję w mniejszą kostkę, kiełbasę w większą. Cebulę drobno siekam.
Boczek podsmażam, aby wytopiło się z niego trochę tłuszczu. Dodaję cebulę, smażę do zarumienienia. Na koniec wrzucam kiełbasę, smażę jeszcze 5 minut.
Po godzinie wyjmuję kostkę oraz skórę, miksuję część fasoli, wlewam z powrotem. Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, boczek oraz cebulę. Doprawiam 2 łyżkami majeranku, szczyptą soli oraz pieprzem (wedle naszego uznania). Gotuję kolejną godzinę.
Na koniec dodaję koncentrat, gotuję 10 minut, aby sos zgęstniał. Ewentualnie doprawiam do smaku.