Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

fasola Jaś 500 g
kiełbasa podwawelska 500 g
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
Kostki rosołowe Kucharek 1 kostka
mąka pszenna 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
ziele angielskie 3 ziarenka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat 1 garść
cukier 0,5 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin, aby się namoczyła (najlepiej odstawić na całą noc).

Namoczoną fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Po 20 min. gotowania wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż fasola zmięknie. W międzyczasie kroimy kiełbasę w pół talarki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy fasola zmięknie dodajemy kostkę rosołową, kiełbasę i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Majeranek rozcieramy w rękach i dodajemy do fasolki. Podgotowujemy chwilę.

Mąkę mieszamy z odrobiną wody. Dodajemy trochę wywaru z naszej fasolki i mieszamy, aby nie było grudek (możemy dla pewności przelać przez sitko). Rozrobioną mąkę dodajemy do fasolki i mieszamy. Gotujemy chwilę, aby pozbyć się surowości mąki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze trochę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 02.08.2014 20:54
Wygląda smakowicie!
agnieszka214 02.08.2014 14:54
dla mnie bardzo pyszne takie danie
Zdzisław 02.08.2014 14:43
dla mnie to smaczna potrawa do zjedzenia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak