Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku
Namoczoną fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Po 20 min. gotowania wrzucamy listek laurowy i ziele angielskie. Gotujemy, aż fasola zmięknie. W międzyczasie kroimy kiełbasę w pół talarki i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy fasola zmięknie dodajemy kostkę rosołową, kiełbasę i chwilę gotujemy. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Majeranek rozcieramy w rękach i dodajemy do fasolki. Podgotowujemy chwilę.
Mąkę mieszamy z odrobiną wody. Dodajemy trochę wywaru z naszej fasolki i mieszamy, aby nie było grudek (możemy dla pewności przelać przez sitko). Rozrobioną mąkę dodajemy do fasolki i mieszamy. Gotujemy chwilę, aby pozbyć się surowości mąki. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze trochę.