Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

fasola po bretońsku z kiełbasą

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa cienka 2-3 pętka
fasola Jaś 500 g
Majeranek suszony Prymat do smaku
sól do smaku
koncentrat pomidorowy 3-4 łyżek
ziele angielskie 3 ziarnka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
oliwa 2-3 łyżek
przecier pomidorowy 1 mały kartonik
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: fasola po bretońsku z kiełbasą

Fasolę wypłucz, zalej zimną wodą odstawiając ją na noc.Na drugi dzień fasole odcedź z wody zalej ponownie zimną wodą dodaj licie laurowe i ziele angielskie i gotuj do miękkości (1,5-2 godzin). Następnie kiełbasę pokrój w cienkie plasterki lub kostkę i podsmaż na patelni. Gdy fasola już dochodzi dodaj koncentrat pomidorowy i mały kartonik przecieru pomidorowego, kontynuuj dalej gotowanie. Gdy wywar z fasolą już się ugotuje dodaj podsmażoną kiełbasę , dopraw do smaku wszystkimi przyprawami i gotuj jeszcze przez chwilkę.


Gdy wywar jest zbyt rzadki zagęść go mąką ziemniaczaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 31.08.2013 09:07
lubię fasolkę
mirosława4 05.08.2013 13:52
to jest ulubione danie moich domowników :)
gosia1988 27.07.2013 08:09
moje ulubione danie
pestka 06.06.2013 14:36
bardzo lubię ale dawno jej nie robiłam
Aannkaa82 09.04.2013 19:37
Miałam dzis na obiad :)
kate.500 31.03.2013 20:53
smaczna fasolka
Margo1 21.03.2013 15:37
mogłabym ją robić raz w tygodniu
ONY_za_kare 20.03.2013 15:58
uwielbiam fasolkę po bretońsku
EmciaPichci 08.03.2013 18:07
uwielbiam :)
Dorian 06.03.2013 18:33
bardzo lubie fasolke
Milena87 25.02.2013 09:27
pycha taka fasolka
Rafał3 22.02.2013 16:14
uwielbiam
Dorian 22.02.2013 16:06
pycha
Boska_Agatka 22.02.2013 16:02
smaczne to
gosia1988 22.02.2013 15:32
trochę za mało czerwona mi się wydaje, ale pewnie smaczna
IwonaDD 22.02.2013 15:06
fasolka pycha
zielonamorelka 22.02.2013 14:48
gdy patrzylam na zdjecie to myslalam ze to raczejzupa fasolowa bojakos malo czerwoneheh ale ja uwielbiam fasolke po bretonsku i moglabym ja jesckilka razyw tygodniunawet
zielonamorelka 22.02.2013 14:48
gdy patrzylam na zdjecie to myslalam ze to raczejzupa fasolowa bojakos malo czerwoneheh ale ja uwielbiam fasolke po bretonsku i moglabym ja jesckilka razyw tygodniunawet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak